Wifi wetgeving weet jij daar alles van?
Wifi wetgeving, weet jij waar je rekening dient mee te houden? Wat weet jij over het wettelijk toegestaan zendvermogen en wat is DFS nu precies? Met deze blogpost wil ik duidelijk maken waar je rekening moet mee houden. Veel mensen die kampen met slechte wifi-ontvangst grijpen naar een accespoint met een groter zendvermogen. Hierdoor overtreed je niet alleen de wifi wetgeving. Maar in vele gevallen haalt een accespoint met een groter zendvermogen niets uit, integendeel. Hoe komt dat vraag je je misschien af. Dit bespreek ik hier allemaal in deze blogpost genaamd de Wifi wetgeving weet jij daar alles van. In een andere blogpost bespreek ik hoe je de Mikrotik router kan instellen conform de wetgeving. Deze kan je hier bekijken.
De wifi wetgeving is niet in het leven geroepen om je te plagen of te treiteren
De wifi wetgeving is zeker niet gekomen om ons te plagen en te treiteren. Integendeel, deze is in het leven geroepen om drie belangrijke redenen. In de eerste plaats wordt wifi vrijwel door iedereen gebruikt. Dit wil zeggen dat je gebuur ook zijn eigen draadloos netwerk heeft. Maar wat denk je indien je buur een accespoint gaat gebruiken die vele malen krachtiger is dan het uwe. Het signaal van jouw accespoint gaat onderdrukt en verstoord worden. Dit heeft als gevolg dat je draadloos netwerk niet goed of nauwelijks gaat werken. Dit wil de overheid nu precies voorkomen door de wifi wetgeving in het leven te roepen. Maar dit is niet alles. Een tweede reden is dat de wifi wetgeving onze gezondheid beschermd. Onderzoeken wijzen uit dat te hoge wifi stralen schadelijk kan zijn. Je hoeft uiteraard niet te panikeren want het wettelijk uitgestraald vermogen is vrij beperkt. Maar er is nog een belangrijk onderwerp om de wifi wetgeving na te leven. Lees dit artikel volledig door en je zal dit belangrijk onderwerp ontdekken.
De wifi frequenties behoren tot de vrije ISM-band en dit heeft heel wat nadelen
De wifi frequenties behoren tot de vrije ISM-band. Deze afkorting staat voor Industrial, Scientific and Medical Band. Deze radiofrequentie banden zijn te gebruiken zonder vergunning. Dit heeft zo zijn nadelen. Daar iedereen er vrij gebruik van maakt treedt er toch vlug storingen op. Om deze storingen tot het minimum te beperken heeft de overheid de wifi wetgeving in het leven geroepen. Op de 2.4 GHz. is dat vrij eenvoudig. Het uitgestraald zendvermogen moet beperkt worden tot 100 milliwatt EIRP. EIRP staat voor Effective Isotropically Radiated Power. Bij de 5 GHz. Wifi wetgeving is het uitgestraald vermogen anders en dit naargelang de gebruikte 5 GHz. kanalen. Een tabel met de wifi frequenties en het toegelaten vermogen kan je hier zien. Uiteraard zijn de point-to-point verbindingen ook gebonden aan deze wetgeving, vergeet dit niet. Als je wilt weten waar je allemaal op moet letten en overweegt om een site survey uit te voeren, lees dan ook even deze blogpost door.
Wifi wetgeving waar moet je precies op letten en wat zijn die wifi wetgevingen
Het onderwerp wifi wetgeving blijft voor vele mensen een vaag onderwerp. De reden hiervoor is dat er niet veel wordt gesproken over deze wetgeving. Daardoor zijn er weinig mensen die weten wat de wettelijke vereisten zijn en wat deze inhouden. Dat er verschillende wifi frequenties zijn is duidelijk. En dat ze de door de wet opgelegde maximum uitgestraald vermogen niet mogen overschrijden zal waarschijnlijk ook geweten zijn. Maar het probleem is dat er nog beperkingen zijn opgelegd en dit overeenkomstig de frequentie en dit zorgt voor verwarring. Lees dit artikel door om op deze manier te weten te komen waar je rekening mee dient te houden. Vergewis je wat de wettelijke normen zijn betreft wifi. Eerst bespreek ik de verouderde 2.4 GHz wifi wetgeving omdat deze vrij eenvoudig is. Daarna bespreek ik deze 5 GHz. Wifi wetgeving. Daar komt namelijk meer bij kijken.
2.4 GHz wifi wetgeving nader bekeken
De wettelijke wifi normen op de 2.4 GHz wifi-infrastructuur heeft maar één belangrijke vereiste, dat is het wettelijk uitgestraald vermogen. Het werkelijk uitgestraald vermogen bij de 2.4 GHz. frequentie is 100 milliwatt of 20 dBm. Mag je dan zomaar een antenne met meer antenne winst op je acces point aansluiten? En dit zonder rekening te houden met de wettelijke uitgezonden limit? Het antwoord is zeer duidelijk NEEN. Het effectief uitgestraald vermogen moet namelijk beperkt worden tot maximaal wettelijk vermogen van 100 milliwatt Eirp. Daardoor bestaan grote misverstanden. Hou daarom rekening met de antenne winst en verminder het vermogen van de wifi radio. Doch niet alle wifi AP's hebben een regelbare output. Het is aan jullie om die wettelijk opgelegde wifi beperkingen na te leven of niet. Meer weten over wifi-antennes lees dit hier.
Is het verstandig en heeft het nut om de power output van je wifi op te schroeven?
Voordat ik daar antwoord op geef wil Ik je eerst een vraag stellen. Wat is volgens jou de zwakste schakel in je wifi netwerk? Het access point dat uitgerust is met degelijke en aangepaste antennes of de kleine ingebouwde antennes in je smartphone, iPhone, tablet of laptop? Ik zeg je dat een illegale wifi versterker, of een krachtige wifi router aankopen geen enkel nut zal hebben. Waarom niet zal je denken. De zwakke schakel zit hem in de antennes van je smartphone, iPhone, tablet of laptop. Dus het vermogen opschroeven van een accespoint heeft geen enkel nut. Die kleine antennes van je smartphone ontvangen het signaal van je opgeschroefd accespoint beter. Maar de zwakke antennes in je cliënt toestellen kunnen het signaal niet tot aan het acces point zenden. Dus op deze manier ontstaat er geen goede of in het slechtste geval geen wifi verbinding tussen het accespoint en uw cliënt apparatuur. Neem daar nog bij dat een opgeschroefd accespoint door reflecterende radiogolven zichzelf gaat storen. Dit is geen oplossing.
D-link draadloze router als voorbeeld
Neem als illustratie deze prachtige D-Link draadloze router. Deze router is een tri-band router en heeft 2x 5 GHz. en 1x 2.4 GHz. Wifi radio's ingebouwd. Deze ondersteund de nieuwste MU-MIMO standaard. Deze router heeft dus een groot wifi bereik. Maar nu komt de reden hoe je alsnog een zwak wifi signaal kan hebben. Veel mensen willen een groot wifi bereik en verhogen het zendvermogen van de router. De wettelijke wifi normen worden daardoor overschreden. Doch het haalt niets uit want er is een andere reden. Je kan sommige wifi problemen oplossen door gebruik te maken van een Wifi repeater. Ik heb hierover ook een uiteenzetting gemaakt. Lees verder.
Ter illustratie enkele cliënt antennes onder de loep genomen
Op de bovenstaande afbeelding laat ik je een draadloze router zien met degelijke antennes. Die zendt het wettelijk vermogen van 20 dB uit op 2.4 GHz. en op de 5 GHz. frequentie de wettelijke norm van 200 milliwatt uit. Dit omdat er zelfs een verschil is tussen 5 GHz. binnen en buiten kanalen. Alles wordt hier allemaal uitvoerig beschreven. Laat ons even kijken naar de ingebouwde antennes in een USB-stick, een netbook en een laptop. Deze hebben een zeer klein zendvermogen. Daarom heeft het illegaal opschroeven van het zendvermogen van het accespoint geen enkel nut.
Antennes van een laptop zorgen voor de zwakste schakel in je wifi netwerk
De antennes van een laptop. Deze zitten weggestopt tussen het scherm. Daarbovenop hebben deze een kabel van een redelijke lengte waardoor er verlies optreedt. Vraag jezelf dan af of het nut heeft je accespoint op te schroeven.
Waar zit de zwakke schakel in je wifi verbinding? Haalt het iets uit als je het zendvermogen van je draadloze router verhoog? Neen, ik geef je dan ook de raad om wettelijk in orde te blijven en plaats een extra wifi-accespoint.
Wifi antenne van een notebook zijn ook klein en zwak
Een antenne van een notebook, die ligt ter vergelijking op een luciferdoosje. Klein nietwaar?
En deze zitten nog ingebouwd ergens tussen het scherm of het klavier, er is zelfs sprake van demping van het wifi signaal. Het wifi vermogen van je draadloze router opschroeven zullen soortgelijke antennes het wifi signaal wel beter ontvangen, doch deze zwakke antennes kunnen niet terug communiceren omdat deze te zwak zijn.
Een Wifi USB-stick open gemaakt
Dit is een usb-stick met een 2.4 GHz wifi radio. De pijltjes die ik op de afbeelding heb gezet duid de zeer kleine antennes aan. Met deze antennes moet je wifi een verbinding maken met de draadloze router of accespoint. Denk je werkelijk dat je door middel van het vermogen van je accespoint op te schroeven je een betere verbinding gaat realiseren? Het antwoord is simpel neen.
Nog beter uitgelegd waarom een hoger vermogen geen uitkomst bied
De man met de megafoon (deze beeld het opgeschroefde acces point af) is aan het roepen naar de man 100 meter verderop. (Dit illustreert de cliënt. Deze cliënt in kwestie hoort de man zeer goed omdat zijn stem wordt versterkt door de megafoon (lees meer uitzend vermogen). Maar is dat omgekeerd ook zo? Neen want de cliënt mag nog zoveel roepen (lees uitzenden) de man met de megafoon verstaat hem niet. Omdat zijn stem te zwak is, als je deze vergelijking nu doortrekt naar het wifi-onderwerp zal het signaal niet tot bij het accespoint komen ook al schroef je het vermogen op en ben je wettelijke niet meer in orde.
De 5 GHz wifi wetgeving waar dien je rekening mee te houden?
Laat ons eerst bespreken wat de 5 GHz wifi wetgeving inhoudt. Je moet namelijk met twee onderwerpen rekening houden. Wist je dat niet? Ten eerste als je in orde wil zijn met de 5 GHz wifi wetgeving moet je rekening houden met het wettelijk uitgestraald vermogen. Bij de 5 GHz frequentie mag het effectief uitgestraald vermogen voor binnen gebruik een 200 milliwatt E.I.R.P. bedragen. Voor buiten gebruik is dat 1 watt E.I.R.P. of anders uitgedrukt een vermogen van 30 dBm. Een tabel met de wifi frequenties kan je hier zien. Het wettelijk vermogen is hier hoger omdat je met een hogere frequentie te maken hebt. De radiogolven zijn daardoor rechtlijniger waardoor ze moeilijker door obstakels heen kunnen. Daar hebben de mensen die de wifi wetgeving hebben in voege gebracht rekening mee gehouden. Er mag een hoger vermogen worden gebruikt in tegenstelling tot de 2.4 GHz. De kanalen zijn niet overlappend en hebben daarmee een betere data doorvoer. Een betere performance van je draadloos netwerk is een welkom iets. Doch de boodschap is hou je aan de 5 GHz wifi wetgeving want er komt nog een belangrijk onderwerp aan bod.
Is de 5 GHz wifi frequentie een gedeelde frequentie en waarom moet je de 5 GHz wifi wetgeving naleven?
Spijtig genoeg is deze frequentie ook gedeeld. Er is dus een reden om zeker in orde te zijn met de 5 GHz wifi wetgeving. Ik geef een uiteenzetting.
Veel mensen zijn er zich niet van bewust maar de 5 GHz. Wifi frequentie moet helaas ook worden gedeeld. En dit met instanties die voorrang krijgen op wifi linken. Welke instanties dit zijn zal je raar doen opkijken. Want we moeten de 5 GHz. Wifi de frequenties delen met weerradars, maritieme, luchtvaart en radars van defentie. Veel mensen weten dit niet omdat er weinig wordt over gesproken. Wil je bijvoorbeeld een buiten Point to Point verbinding opzetten moet je daar absoluut rekening mee houden. De 5 GHz wifi wetgeving is er niet voor niets gekomen en terecht. Niet alleen het uitgestraald vermogen telt maar ook moet men rekening houden met DFS.
Wat is nu DFS en wat doet het precies?
DFS staat voor Dynamic Frequency Select en is bij wet verplicht daar gebruik van te maken in geheel Europa. Wist je dat deze techniek in je 5 GHz. router zit ingebouwd? Deze techniek zorgt er voor dat allerhande radars ongestoord hun werk kunnen uitvoeren. DFS zorgt ervoor dat je AP bij het in dienst stellen gaat scannen op al de beschikbare wifi kanalen. Vooraleer die een signaal gaat gaan uitzenden. Dit om vast te stellen of er een radarsignaal te zien is. Als er geen radarsignaal op bepaalde kanalen gedetecteerd worden start het AP met uitzenden. Indien er een radar detectie wordt opgemerkt zorgt DFS ervoor dat het AP zo vlug mogelijk het kanaal verlaat. Indien er geen vrij kanaal beschikbaar is moet in het slechtste geval het acces point het zwijgen worden opgelegd. Dit heeft als resultaat dat de wifi link soms volledig kan wegvallen en dit is uiteraard vervelend. Sommige linken kunnen soms tot meer dan 10 minuten offline blijven totdat het radarsysteem is verdwenen. Vervelend is het zeker maar je moet denken dat dit voor onze veiligheid is en we willen allemaal toch weten welk weer het gaat worden.
Weerradars en andere radars werken namelijk op de frequentieband 5600-5650 MHz. En de weerradars sturen een vermogen uit van 250 Kwatt. (250.000 watt). De straal van deze weerradars heeft een bereik van 250 Km. Elke 10 minuten maakt de weerradar één omwenteling en dit signaal is van ver te zien. Niet door mensenogen, maar wel door onze accespoints die steeds scannen naar radars. Ik laat je verder op deze uiteenzetting een radardetectie zien. In België staan vier weerradars, het zou me dan ook verwonderen dat een buiten point to point link deze signalen niet zou opmerken.
Spijtig genoeg zijn er mensen die deze wetgeving in de wind slaan met alle gevolgen van dien
Er zijn toch mensen die de 5 GHz wifi wetgeving aan hun laars lappen. Dit kan gevolgen hebben zoals te zien is in de onderstaande afbeeldingen. Dit is waarlijk een echte situatie van een 5 GHz acces point die de weerradars van het KMI stoort. Doch deze mensen beseffen niet dat ze ook andere radars kunnen gaan storen. Van defensie, luchtvaart of de maritieme radars bijvoorbeeld. Dan is er toch rechtstreeks een veiligheidsrisico met verbonden. Ik zou dat alvast niet op mijn geweten willen hebben.
Wat is het resultaat van een niet volgens de wet ingesteld accespoint?
De rode lijn die je ziet op het weerradar scherm (afbeelding rechts) is een storing van een 5 GHz.wifi point to point link. DFS is bij deze link niet ingeschakeld en dit kan je hier goed zien. De normen van het werkelijk uitgestraald vermogen is ook fel overschreden. Dit zorgt voor veel storingen op de radarbeelden. Maar de huidige acces points zijn zo gemaakt dat DFS automatisch zijn werk doet. De fabrikanten zijn nu verplicht om een niet uitschakelbaar DFS-systeem in de accespoints in te bouwen en met recht. Gedeelde wifi frequenties bestaan omdat er te weinig frequenties zijn en daar moeten we rekening mee houden. Doch zijn er frequenties vrijgemaakt om de wifi band uit te breiden. De 24 GHz. en de 60 GHz. band, maar deze zijn zeer gevoelig voor atmosferische storingen waardoor er maar korte afstanden kunnen worden overbrugd.
Wie is bevoegd om controles uit te voeren aangaande de wettelijke wifi wetgeving in België
Indien je de wifi wetgeving niet naleeft is het B.I.P.T. bevoegd om controles uit te voeren en sancties op te leggen. Deze sancties kunnen zwaar zijn of je krijgt eerst een waarschuwing. Als je dan geen stappen onderneemt kan je gedwongen worden je infrastructuur af te breken en zelfs afgenomen te worden.
Dit zijn de mensen van het B.I.P.T. aan het werk om de storing op de weerradar op te zoeken.
Door middel van gesofistikeerde toestellen voeren zij metingen uit om de storende infrastructuur op te sporen. Dit zijn echte specialisten en zijn zeer bekwaam in hun vak.
Maak een wijs besluit en hou je aan de wifi wetgeving!
Respecteer de wifi wetgeving. We moeten nu eenmaal deze frequentie delen met zeer belangrijke instanties. En dit in het bijzonder op de 5 GHz frequentie. Deze instanties zijn er voor onze veiligheid en daardoor zijn weersvoorspellingen mogelijk. Ook het vliegtuigverkeer of defensie kan worden gestoord ook de maritieme vaartuigen. De 5 GHz. Wifi wetgeving is niet voor niets in het leven geroepen. We moeten nu eenmaal de regels naleven. Met weerradars die goed hun werk kunnen doen kunnen wij zo vlug als mogelijk worden gewaarschuwd bij een naderende zware regenbui, storm, onweer, sneeuw of hagelbuien. En het volgen van vliegtuig en maritiem verkeer verloopt dan ook op een precieze manier. Hopelijk ben je wat wijzer geworden en denk eraan. Soms is het beter twee accespoints te plaatsen met een geringer vermogen dan de wettelijke normen aan je laars te lappen. Dit heeft toch geen zin. En nu weet je ook dat de 5 GHz wifi wetgeving er is om allerlei radars ongestoord hun werk te laten doen.
Nog enkele tips
De grootste oorzaak dat je naar meer vermogen grijpt is een slecht signaal. Dit komt omdat er misschien obstakels in de weg zitten die het wifi-signaal dempt. Wat deze obstakels kunnen zijn kan je hier lezen. Soms kan je dit simpel oplossen door het plaatsen van een repeater. Ook al zijn er repeaters met nadelen. Je draadloos bereik kan ook worden verbeterd door het accespoint wat meer centraal op te stellen. Wees niet bang om verschillende plaatsen uit te proberen. Indien je een point to point verbinding wil realiseren denk dan ook aan de wettelijke normen. Dit komt iedereen ten goede.
Wat de point to point verbinding betreft bestaan er toestellen die op 60 GHz. werken wat voor korte afstanden ook een oplossing kan zijn.