Deel dit onderwerp alstublieft!

wifi signaal versterken op camping

wifi signaal versterken op de camping

Wifi signaal versterken op de camping is niet zo eenvoudig als men denkt. Wist je dat bijna elke camping daar last van heeft op Europees niveau?
Steeds meer mensen willen gebruik maken van deze infrastructuur en willen een mooie bandbreedte behalen op de camping hotspot. Is dat wel haalbaar?

Vroeger waren de kampeerders tevreden als er wifi op de camping was om eens hun mails te checken of om eens sporadisch iets op te zoeken. Maar de techniek gaat zo vooruit dat men meer wil dan alleen maar mails checken en wat surfen. Nu is er IP-TV, YouTube, Netflix en zo meer en deze zijn echte bandbreedte vreters.

Veel mensen denken dat het wifi signaal versterken op de camping met een klein toestelletje kan gerealiseerd worden. Niets is minder waar want het probleem begint meestal al bij de camping hotspot zelf. Laat me dit even toelichten.

Camping hotspots krijgen het moeilijk te verduren door al de wifi gebruikers 

Daar de er meer gebruikers zijn die gebruik maken van de camping hotspot en meer bandbreedte vragen is dit probleem niet zomaar op te lossen. Een camping ligt nu eenmaal in een mooi en rustig gebied waar bijna geen huizen te zien zijn. Daar beginnen de moeilijkheden al voor de camping uitbaters. Want de internet providers moeten hun netwerk met een grote bandbreedte tot bij de camping doortrekken. Jammer genoeg zien veel internet providers dit niet zitten. Waarom niet vraag je je af? 

Internet providers moeten grote kosten maken om hun netwerk tot bij de camping te trekken

Dat een glasvezelkabel naar een camping blazen zeer veel geld kost voor de providers hoef ik je niet te vertellen. Daarom zijn de internet providers niet happig om dit te doen. Dit met het resultaat dat de camping uitbaters tevreden moeten zijn met een ouder en trager netwerk. En daar wringt het schoentje dan.

Aangezien de internet providers zoveel geld moeten uitgeven aan het blazen van glasvezel voor één klant, doen ze dit liever niet. Of de kosten moeten de camping uitbaters betalen en deze prijs is zeer hoog. Mijn mening is dat het toch nog een tijdje zal duren vooraleer de wifi op de camping geoptimaliseerd gaat worden.

Je zal nu wel denken " ja toch wil ik ten volle kunnen genieten van het internet" Weet dat dit probleem niet alleen op jullie camping voordoet maar zelfs een Europees probleem is. Lees dit artikel over dit probleem.

Meerdere camping hotspots plaatsen is een oplossing voor wifi dekking maar niet voor de bandbreedte

De camping waar ik de foto's mocht van publiceren is al jaren bezig met het aanpakken van de wifi dekking. Daarvoor hebben ze meerdere camping hotspots geplaatst die strategisch staan opgesteld. Op deze manier krijgt men meer wifi dekking omdat wifi straling niet door bomen, struiken, gebouwen of stalen daken kunnen.

Daarom is het aangewezen dat de camping uitbaters meerdere camping hotspots gaan plaatsen. Alleen op deze manier kan je de obstakels van wifi stralen omzeilen.
Mensen moeten begrijpen dat wifi radiogolven zeer rechtlijnig zijn en niet door alle obstakels heen kunnen. Welke de obstakels zijn kan je hier bekijken op mijn blog met als titel: Wat zijn de vijanden van wifi.

Wat is de bandbreedte van een netwerk of internet verbinding?

Om het simpel uit te leggen had men vroeger met kleine smalle wegen voldoende om het zo weinige verkeer in goede banen te leiden. Tegenwoordig heeft men wegen met 4 rijstroken en toch zijn er nog files en stropt het verkeer dicht. Deze vergelijking is nu juist hetzelfde van het data verkeer van een netwerk zoals het internet.

Vroeger had men voldoende met een kleine bandbreedte (lees de smalle rijweg). Maar nu zijn er zodanig veel gebruikers dat men met de vroegere bandbreedte niet meer voldoende heeft. Het gevolg is een traag en onstabiel internet. De smalle wegen moeten worden breder gemaakt en dit begint bij de internet service provider.

Een groot deel is al aangepast in steden en dichtbevolkte gebieden en de bandbreedte is enorm toegenomen. Maar in steden en dichtbevolkte gebieden heeft de internet provider zeer veel klanten. De kosten om die digitale wegen te kunnen verbreden kunnen terugverdient worden omdat ze daar veel betalende klanten hebben.
 
Doch gebieden zoals campings die afgelegen zijn blijven achter. Dit omdat men een kleine weg volledig moeten verbreden voor misschien één klant? En dit is dan in dit geval de camping uitbater.

Je kan het vergelijken dat een dreef waar één boer rijd met zijn tractor in een autostrade moet gewijzigd worden. En dat juist voor één persoon?. Daar is het probleem waar veel camping uitbaters mee te maken krijgen. Dit kost handenvol geld voor de Internet providers of de camping uitbater moet dit allemaal zelf bekostigen wat onbetaalbaar is.

Wat kan je nu doen om het wifi signaal op de camping te versterken?

Veel webwinkels bieden rondom gevoelige antennes aan. Die kan je gaan aansluiten op een USB poort van je laptop of op een netwerkkabel. Laat je niet vangen aan dergelijke prullen dit is een verloren aankoop. En dit artikel zal je een teleurstelling besparen. Doch onthoud dat wifi dekking niet gepaard gaat met de bandbreedte.

Wifi dekking en bandbreedte zijn twee aparte zaken. Vele mensen denken dan ook verkeerd, je kan een perfecte wifi dekking hebben en toch weinig bandbreedte hebben. Een rondstralende antenne bied geen enkel voordeel op een camping.  Wil je het wifi signaal versterken op de camping moet je gebruik maken van richt antennes. Soms is een goede kleine richtantenne al voldoende als de camping meerdere hotspots heeft staan.

Waarom zijn de meeste winkels verkeerd betreft wifi versterking?

Veel winkels of webshops bieden rondstralende antennes aan wat totaal nutteloos is op de camping.

Een rondstralende antenne ontvangt en zend zoals de naam laat vermoeden rondom zich met het (wettelijke100 milliwatt zendvermogen). 
De beperkte 100 milliwatt zendkracht bij een rondstralende antenne word rondom uitgestraald en er ontstaat veel verlies in de uitzend kracht.

Deze uitzend kracht moet toch richting van de camping hotspot stralen is het niet? Een rondstralende wifi antenne straalt dus niet alleen richting de camping hotspot.
De rondstralende antenne straalt rondom, wat wil zeggen dat de wifi stralen ook bij de geburen terechtkomen waar ze niet horen.

Want de wifi stralen zorgen op deze manier voor storingen bij de geburen maar vangen tegelijkertijd ook veel storingen op. Dit kan de bedoeling niet zijn toch?
Een betere oplossing word hieronder beschreven.

De perfecte oplossing koop een richtantenne om storingen te minimaliseren en je wifi link te maximaliseren
 
Wifi signaal versterken op de camping is niet zo gemakkelijk als men denkt. Doch bespreek ik enkele aandachtspunten en oplossingen. Ook al is dit niet de goedkoopste. Het is wel één van de beste oplossing voor vele gevallen. 

 
Om de hotspot van de camping goed te bereiken is een antenne nodig die in één richting straalt en ontvangt. Het uitgangsvermogen van de  wifi stralen worden daardoor gebundeld. Een richtantenne bundelt al het vermogen  naar 1 punt en zend deze in één bepaalde richting namelijk de camping hotspot.

Zo bekom je een betere link en zal de zend/ontvangst veel krachtiger zijn dan een rondstraal antenne.  Hier wordt het onderwerp wifi signaal versterken op de camping ontrafeld. Wifi signaal versterken op de camping zal duidelijker worden door deze blogpost verder door te nemen.   

Ter illustratie deze onderstaande foto kan je veel vertellen hoe een antenne werkt


De foto hierboven illustreert waarom een richtantenne betere prestaties geeft. De brandweer moeten hier met een krachtige waterstraal een doel raken.
De waterstraal is ook gebundeld zodat ze op deze manier krachtiger, verder en gerichter spuit. Op deze manier kunnen deze het doel raken.

Dit zou met een zwakke vernevelende waterstraal niet lukken en dit is nu het verschil tussen een richtantenne en een rondstralende wifi antenne.
Een richtantenne zal de radiogolven bundelen waardoor er een veel krachtigere, dunne en gerichtere wifi straal naar de camping hotspot zal worden geprojecteerd.
Dit is nu juist wat je moet bereiken als je een goede wifi link wilt realiseren naar de camping hotspot.  Een gebundelde radio verbinding naar de camping hotspot.

Een richtantenne bundelt al zijn stralen naar 1 kant en zend deze in één bepaalde richting uit, in dit onderwerp richting de camping hotspot.

Hier zie je een camping die over meerdere hotspots beschikt om hun cliënteel van betere wifi te voorzien, maar er wordt verder gestudeerd wat ze nog meer kunnen doen om de wifi dekking te kunnen verbeteren. Doch dit is geen eenvoudige klus tussen al deze bomen.

Veel camping gasten maken gebruik van verkeerde wifi infrastructuur en storen elkaar op de camping

  
Veel camping gasten zitten dicht bij elkaar en aangezien iedereen gehecht is aan internet heeft iedereen een wifi antenne gericht naar het acces point.
Meestal gebruiken deze rondstralende antennes en dit is een afrader. Waarom?

Omdat deze antennes meer storingen veroorzaken in de omgeving doordat deze radiogolven rondom de antenne gaat gaan uitzenden en gaat ontvangen.
Dit resulteert in twee nadelen, de radiogolven bereiken met moeite de camping hotspot, en de rondstraal antenne of anders genaamd de omnidirectionele antenne vangt ook veel storingen op. Daar wringt het schoentje bij ieder verkeerd gekozen antenne. 

Een rondom gevoelige wifi antenne hoort niet thuis op een camping. De radio signalen stralen rondom en verstoren op deze manier de buurt. En daar komt nog bij dat het signaal die ze willen gaan opvangen van de camping hotspot niet goed wordt bereikt. Lees dit artikel zeker verder en kom te weten hoe dit komt.

Veel mensen denken met een groot uitgangsvermogen een betere wifi link te behalen maar niets is minder waar

Veel mensen zijn van mening: "hoe sterker het zendvermogen hoe beter" en komen naar de camping met zware wifi infrastructuur die de andere wifi signalen wegduwt. En dit met gevolg dat ze andere camping bezoekers gaan storen en zelfs door het reflecteren van de radiogolven hun eigen gaan storen.

Doch deze mensen beseffen niet dat de camping hotspot niet zo'n groot vermogen heeft. Een wifi verbinding moet zowel aan de hotspot zijde als bij de cliënt goed zijn afgesteld. Daar de camping hotspot de wettelijk normen zal aanhouden zal een groter vermogen geen enkele zier uithalen. 
Wil je meer weten over de wifi wetgeving lees dit onderwerp.

Koop wifi antennes waar je ack-timing kan instellen

Ik ga dat proberen simpel uit te leggen al ligt het technisch iets hoger dan hier uitgelegd. De cliënt (uw antenne dus die wil verbinden met de hotspot) stelt de hotspot een vraag of hij kan verbinden met hem. Op zijn beurt zend de hotspot een bevestiging met alle nodige parameters die de cliënt nodig heeft om te verbinden.

In die bevestiging zit een acknowledgement (afgekort ack). En dit geld voor alle verzonden TCP/IP pakketten die verzonden worden naar elkaar. Het accespoint en de cliënt krijgen een bepaalde tijd op die bevestiging (de ack) te verzenden.

Als dit niet binnen deze tijd gebeurd, zend het accespoint of de cliënt dezelfde pakketjes terug naar elkaar want bij TCP/IP wordt elk pakket gecontroleerd of deze goed is aangekomen of niet. Indien je nu verder bent verwijderd zodat deze tijd langer wordt, zal iedere bevestiging (ack) terug worden verstuurt omdat het accespoint of de cliënt denkt dat het pakket niet goed is aangekomen. En zo herhaalt deze procedure steeds opnieuw met als resultaat dat je geen stabiele wifi link kan opbouwen.

Als je een accespoint en cliënt hebt waar je deze tijd kan verlengen heb je dit fenomeen niet. Dit omdat zowel het accespoint als de cliënt langer zullen wachten achter deze bevestiging of in de juiste termen gezegd het acknowledge frame. Daardoor zullen de steeds herhalende pogingen achterwege blijven. En dit met resultaat dat je een stabiele verbinding krijgt.

wifi signaal versterken

Welke antennes zijn aanraders om het Wifi signaal te versterken op de camping

Wifi signaal versterken op de camping met 2.4 GHz. toestellen 

Ubiquiti Nanostation M2 loco ideaal voor buiten gebruik


Dit toestel is zeer geschikt om te gaan verbinden met een 2.4 GHz. camping hotspot.
De Ubiquiti Nanostation M2 loco kan buiten worden opgehangen en overleefd elke weersomstandigheden. Gedenk wel dat dit toestel de uplink voorziet naar de caravan toe. Binnen dien je nog een extra accespoint te gebruiken. Onderschat dit toestel niet want de kwaliteit is enorm goed. Een aanrader voor een verbinding met een camping hotspot die in de buurt staat tot ongeveer 150 meter ver.

Ubiquiti Nanostation M2 ideaal voor buiten gebruik


Dit toestel is zeer geschikt om te gaan verbinden met een 2.4 GHz. camping hotspot.
De Ubiquiti Nanostation M2 is de grotere broer van de bovengenoemde en kan uiteraard buiten worden opgehangen. De antennewinst is wat groter dus heb je meer ontvangst. Gedenk wel dat dit toestel de uplink voorziet naar de caravan toe. Binnen dien je nog een extra accespoint te gebruiken. Een aanrader voor een verbinding met een camping hotspot die in de buurt staat tot ongeveer 250 meter ver naargelang de omstandigheden. 

Wifi signaal versterken op de camping met 5 GHz. toestellen 

Ubiquiti Nanobeam M5-16


Vraag eerst en vooral aan de camping eigenaar of de camping hotspot 5 GHz. ondersteund. Anders zouden dit verloren kosten zijn. Deze compacte schotel kan de verder gelegen camping hotspots verbinden. Deze is krachtig genoeg en heeft een 16 dbi antenne winst. Deze is voor buitengebruik geschikt en is zeer compact.

Ubiquiti Nanostation M5 loco ideaal voor buiten gebruik


Vraag eerst en vooral aan de camping eigenaar of de camping hotspot 5 GHz. ondersteund. Dit toestel heeft dezelfde eigenschappen dan de 2.4 GHz. versie maar heeft een 5 GHz. wifi radio onboard. 

Ubiquiti Nanostation M5  voor buiten gebruik


Vraag eerst en vooral aan de camping eigenaar of de camping hotspot 5 GHz. ondersteund. Dit toestel heeft dezelfde eigenschappen dan de 2.4 GHz. versie maar heeft een 5 GHz. wifi radio onboard. 

Als accespoint voor binnen kan je gebruik maken van de MikroTik RB962UiGS-5HacT2HnT, hAP ac


Ik raad je dit accespoint aan omdat je dan rechtstreeks de netwerkkabel van één van de boven aangeraden uplink toestellen kan aansluiten. Op de ethernet poort5 is namelijk een power over ethernet poort die de uplink direct van stroom kan voorzien. Dit Mikrotik accespoint is voor binnen gebruik en ondersteund zowel de 2.4 GHz. als de 5 GHz ac frequentie.

Aansluit voorbeeld hoe je het wifi signaal op de camping kan versterken

Deze drie toestellen zijn de sleutel tot een goede wifi uitrusting voor de camping. Namelijk een goede richtantenne (de schotel) die naar de camping hotspot moet gericht worden. Een Mikrotik router zoals de hAP ac RB962UiGS-5HacT2HnT en een voeding van Meanwell model AD-50B. 

Let op bij de Meanwell voedingen! er zijn valse op de markt verkrijgbaar waarvan de kwaliteit beneden alle pijl is. Ze gaan vlug stuk en daar heb je dan ook niets aan.
In de plaats van de Mikrotik router kan je een andere router gebruiken die je gewoon kan aankopen in een webwinkel zoals DectDirect.nl.

wifi op de camping

De video tutorial van de configuratie kan je hier stap voor stap bekijken

Een voorbeeld van een wifi antenne voor een niet dicht bevolkte camping

Voor een niet dicht bevolkte camping of campings waar de hotspots zijn verdeeld kan je gebruik gaan maken van deze kleinere antennes. Deze zijn zowel op de 2.4 of 5 GHz. te verkrijgen. Veel camping bezoekers zullen gaan gebruik maken van de 2.4 GHz. frequentie om te kunnen verbinden met de camping hotspot.

wifi signaal versterken

Binnenin de caravan is alles mooi gemonteerd en klaar om gebruikt te worden. Deze persoon heeft dit netjes afgewerkt.
Het zwarte bakje rechts met de rode stip is de PoE voeding, die stuurt via de netwerkkabel stroom van 24 volt naar het Ubiquiti Nanostation.

Dit is zeer gemakkelijk want met 1 kabel heb je voldoende om naar buiten te gaan de en de Nanostation van stroom te voorzien. Het data verkeer wordt door dezelfde netwerkkabel naar binnen gebracht. Ik dank ook de persoon die mijn raad heeft opgevolgd en de foto's heeft doorgestuurd als illustratie.

RAADGEVINGEN: Vraag aan de camping uitbaters of deze een bridge systeem zoals deze toestaat. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de moderne hotspots niet gediend met deze configuratie. Maar indien de camping uitbater geen meerdere accespoints wil of kan plaatsen is dit de enige oplossing om betere wifi verbindingen te realiseren op langere afstanden.

Help Wirelessinfo.be en stort een kleine bijdrage

Deze bijdrage zal worden gebruikt om de kosten van het uitbaten van deze website te ondersteunen.

Een voorbeeld van een niet dicht bevolkte camping

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.