Synology bonding configuratie of Synology Link Aggregation
Een Synology bonding configuratie met Mikrotik moet met de nodige kennis van zaken gebeuren. Want indien je deze Synology bonding configuratie verkeerd uitvoert dan krijg je meer nadelen dan voordelen op je netwerk gepresenteerd. Bonding wordt ook Link Aggregation genaamd. Daarom spreek ik hier ook van een Synology Link Aggregation configuratie. Maar wat is bonding of Link Aggregation nu precies. Ik leg dit uit in deze blogpost zodat je hiervan een duidelijk begrip krijgt.
Wat is bonding of Link Aggregation
Bonding is het bundelen van twee of meerdere parallelle netwerkverbindingen met als doel een hogere datadoorvoer te behalen. Maar er is nog een belangrijke eigenschap van de Synology Link Aggregation configuratie. Je bouwt hiermee redundantie in op je netwerk. Dit resulteert in een steeds bereikbaar en bedrijfszekere netwerkverbinding tussen je netwerk en je Synology NAS. Je bundelt twee of meerdere interfaces tot één virtuele interface. Maar indien je deze bonding configuratie verkeerd configureert ontstaat er een probleem met de data doorvoer. Lees zeker dit artikel verder waar je dient op te letten bij deze Synology bonding configuratie.
Ik bundel twee 1Gigabit interfaces en verkrijg 2Gigabit datadoorvoer is mijn zienswijze juist?
Ik bundel twee 1 Gigabit interfaces en verkrijg 2 Gigabit datadoorvoer is dat wel juist? Het antwoord hierop is een duidelijke NEEN. Dit zijn theoretische waarden en deze worden nooit bereikt. Er zijn veel vertragende factoren die zeker een rol spelen in deze bonding configuratie. In het geval van een NAS bijvoorbeeld is de snelheid van de harde schijven en de CPU van cruciaal belang. Denk steeds dat de maximale snelheid wordt bepaalt door het traagste onderdeel. Dit verklaard waarom je nooit mag rekenen op een verdubbeling van de datadoorvoer.
Niet elke Mikrotik switch is geschikt om Link Aggregation te implementeren
Indien je de Synology bonding configuratie wil uitvoeren met een Mikrotik CRS1xx/CRS2xx serie switch dan moet ik je teleurstellen. Deze switchen kunnen een bonding configuratie niet aan. Mikrotik raad ten stelligste af om Link Aggregation te configureren op deze switchen. De reden hiervoor is dat de Link Aggregation niet kan worden uitgevoerd op de switchchip. Het gevolg is dat alle datadoorvoer dat door deze bonding passeert via de CPU wordt verwerkt. Dit resulteert in een overbelasting van de CPU met een tragere datadoorvoer tot gevolg. Dit geld voor alle CRS1xx en CRS2xx series. Wat blijft er dan nog over denk je dan? Dit zien we verder in de uiteenzetting.
De geschikte Mikrotik switchen waarop de Synology Link Aggregation configuratie kan uitgevoerd worden
De meest geschikte Mikrotik switchen die de Synology Link Aggregation configuratie meester kunnen zijn de CRS3xx serie switchen. Deze switchen zijn voorzien van één switchchip en leunen het dichts aan bij de traditionele configureerbare switchen. Ik heb daar zeer goede ervaringen mee. Lees ook deze uiteenzetting waarom het belangrijk is aandacht te geven aan het aantal switchchips.
In de bovenstaande afbeelding laat ik je een CRS328-24P-4S+RM zien. Dit is een volwaardige PoE switch waarmee je bijvoorbeeld een camera netwerk mee kan aansturen. Met deze switch kan je ook een uitgebreide VLAN configuratie uitvoeren. Een voorbeeld hiervan kan je hier lezen en volgen op mijn video tutorials. Goed om weten is dat de Link Aggregation wordt bewerkstelligd binnen de switchchip en dit heeft zeer veel voordelen. Je bereikt hiermee kabel snelheid omdat je in de switchomgeving blijft. Dit is de reden dat ik de CRS3xx series aanraad om deze Synology bonding configuratie te verwezenlijken. Heb je nog geen Mikrotik toestel aangekocht lees dan eens deze uiteenzetting die je op weg zal helpen een goede beslissing te nemen.
Wat indien je een router en switch configuratie hebt
Om ten volle te kunnen genieten van de Synology bonding configuratie die je op je switch hebt geconfigureerd sluit je het best je PC ook aan op deze switch. Waarom niet aansluiten op de router vraag je je misschien af. Omdat dan de datadoorvoer van je PC doorheen de router en dan via de switch naar de NAS wordt getransporteerd. Dit betekent dat de CPU van je router fel belast wordt met een tragere datadoorvoer als gevolg. Dit is een tip dat ik je zeker wil meegeven.
Welke vormen van Link Aggregation kan je gebruiken op de Synology NAS
Er zijn vier vormen van bonding mogelijkheden op de Synology NAS. Doch twee ervan zijn zeker geen aanraders indien we een Synology bonding configuratie met Mikrotik toestellen willen implementeren. Het gaat over de twee eerste vormen van Link Aggregaties. Daar ze beschikbaar zijn op de NAS zal ik deze kort bespreken.
Adaptive load balancing
Deze modus kan je gebruiken indien je geen configureerbare switch hebt. Zoals de naam hier laat uitschijnen is er sprake van load balancing tussen de in bonding geplaatste interfaces. Neem als voorbeeld dat je een Synology NAS hebt met twee netwerkpoorten gaan de frames verdeeld worden tussen deze twee interfaces. Zie het zoals de Round Robin netwerk techniek. Indien je beschikt over een managed switch mag je indien je deze modus van bonding gebruikt geen enkele bonding configuratie uitvoeren op de switch. Dit om fouten op je netwerkverbinding te voorkomen. Indien één interface uitvalt vervalt de load balancing en gaan de frames via de nog actieve interface getransporteerd worden.
Actief / Stand-by
De actief / Stand-by configuratie spreekt ook voor zich. Indien je twee interfaces in deze bonding modus plaatst gaat één interface actief zijn waardoor al de frames via deze interface worden afgehandeld. Doch als deze actieve interface uitvalt gaat de in stand-by geplaatste interface actief worden. Deze neemt de taak dan over totdat de eerste interface terug actief wordt. Er is dus geen sprake van load balancing maar wel van redundantie. Dit wil zeggen dat je een reserve verbinding hebt. Hier geld de regel dat je geen bonding configuratie mag aanmaken op de switch zijde.
IEEE 802.3ad LACP dynamische Link Aggregation
Deze vorm van Link Aggregation vereist een configureerbare switch en is een echte aanrader. De werking van deze IEEE 802.3ad (dynamische Link Aggregatie) vereist dat LACP 802.1ax wordt ingeschakeld op de switch. LACP staat voor Link Aggregation Control Protocol. Dit protocol zorgt ervoor dat dit de meest betrouwbare vorm van bonding is. Indien je deze Link Aggregation verkiest wordt er steeds gecontroleerd of de verbindingen en de interfaces actief zijn. Indien er twee met LACP geconfigureerde apparaten een verbinding willen maken wisselen de toestellen LACP pakketten uit. Dit om elkaars status te bevestigen. Als beide apparaten elkaars LACP pakketten ontvangen wijzigt de poort status in "doorsturen". Vanaf dan pas kan de datadoorvoer plaatsvinden. Indien een interface uitvalt waardoor de LACP pakketten niet meer kunnen worden doorgestuurd dan wordt de poortstatus in een blok modus geplaatst. Met deze vorm van Link Aggregation verkrijg je redundantie en het vermeerderen van de datadoorvoer.
Balance XOR 802.3ad draft v1
Balance XOR balanceert het in- en uitgaand dataverkeer door het dataverkeer op te splitsen tussen de in bonding geplaatste interfaces. Dit vereist eveneens dat Static Link is ingeschakeld op de switch. Balance XOR biedt redundantie en load balancing. Verloren verbindingen kunnen gedetecteerd worden maar de oorzaak ervan niet. De standaard werking is gebaseerd op een eenvoudige slave telling op de layer2 verbinding waarbij het bron MAC-adres wordt gekoppeld aan het bestemming MAC-adres.
Je ziet dat een Synology bonding configuratie met Mikrotik toestellen niet zo vanzelfsprekend is het niet?.
Kan je de poorten van de Mikrotik router in bonding plaatsen
Indien je in het bezit bent van een Mikrotik router in plaats van een switch kan je alsnog bonding gaan configureren. Maar dan is het aangewezen dat je beter in één switchchip blijft. Wat dit juist betekent kan je hier nalezen want dit is zeer belangrijk om weten. Maar er zijn ook Mikrotik routers zonder switchchip. Dit zijn de professionele Mikrotik routers zoals de Cloud Core Routers. Je kan hierop ook Link Aggregation configureren maar alle datapakketten worden door de CPU verwerkt.
Hiervoor is een zeer krachtige router vereist wil je een goede performance verkrijgen. In dit geval raad ik steeds om een router en een switch aan te kopen. Op deze manier bespaar je uzelf een grote ontgoocheling.
Wat indien je router beschikt over twee switchchips
Veel Mikrotik routers zijn uitgerust met 10 ethernet poorten die in twee zijn gedeeld. De eerste vijf ethernet poorten zijn verbonden met de eerste switchchip. De andere vijf ethernet poorten zijn verbonden met de tweede switchchip. Denk bijvoorbeeld aan de RB2011, 3011, 4011 en nog andere modellen van Mikrotik. Indien je daar een bonding wil maken blijf zeker binnen één switchchip. Dit om te kunnen genieten van hardware offload. Dit is zeker ook iets om te onthouden.