Obstakels voor de wifi frequenties wat dien je hierover te weten
Er zijn heel wat obstakels voor de wifi frequenties. Dit komt omdat de wifi frequenties zeer hoge frequenties zijn en hoge frequenties hebben zeer korte radiogolven.
Wifi frequenties zijn microgolven en deze radiogolven zijn zeer rechtlijnig. Deze radio golven hebben als eigenschap dat deze nauwelijks of niet door obstakels heen kunnen. Daarom is het belangrijk dat je rekening houd met deze obstakels. Obstakels voor de wifi frequenties zijn echt niet te onderschatten want ze beïnvloeden enorm de kwaliteit van je draadloze verbinding.
Vergelijking van de radiogolven van de radio thuis met de radiogolven van je wifi infrastructuur
Als voorbeeld: een radio zend uit op een frequentie van 107 MHz. De golflengte van de radio bedraagt ongeveer 3 meter. Een wifi accespoint op 2.4 GHz zend uit en ik rond hier af op 2400 MHz. De golflengte van de wifi frequentie bedraagt ongeveer 12.5 cm. De drie meter golven kunnen meer om obstakels heen dan de kleine 12.5 cm van het wifi accespoint. De 5 GHz golflengte is nog kleiner en bedraagt afgerond 6 cm. Dit alles verklaard waarom de wifi frequenties zeer moeilijk door en over obstakels heen kunnen.
Hoe bereken je de golflengte van een frequentie
Radiogeloven planten zich voort met de snelheid van het licht. De snelheid van het licht bedraagt 300.000km per seconde. Om de golflengte te berekenen herleid je steeds de frequentie naar KHz. De berekening gaat dus als volgt: 300.000 delen door de frequentie in KHz. Of vereenvoudigd 300 delen door de frequentie in MHz.
Voor de 2.4 GHz is dat dus 300 delen door 2400 MHz. is 12.5 cm. Voor de 5 GHz. is dat dus 300 delen door 5600 dit is afgerond 6 cm. Dit even als info.
Wat is het effect van buiging en wat is het resultaat bij een zeer hoge frequentie zoals wifi
Als er een obstakel tussen de zender en de radio zit kan er enig signaal door komen dankzij het effect van buiging (breking). Het signaal buigt als het ware om de hoek van het obstakel heen. Hier heb ik het over een radio die uitzend op een lage frequentie zoals in het bovenstaande voorbeeld op 107 MHz.
Naarmate de frequentie hoger wordt zoals bij wifi frequenties wordt dit effect van buiging veel minder. Er komt dus veel minder signaal bij de cliënt aan. Dit kan leiden tot een instabiele, trage of in het slechtste geval helemaal geen verbinding.
Wat zijn de belangrijkste obstakels voor de wifi frequenties
DEMPING VAN -15 dB
Het eerste obstakel die ik direct wil opnoemen is een muur met bewapening in verwerkt. Ik denk dan aan betonnen muren met betonijzer in en gewelven. Deze creëren een demping van ongeveer -15 dB. Vele nieuwe huizen zijn op deze manier gebouwd en vormen grote obstakels voor de wifi frequenties. Je krijgt hier te maken met de kooi van Faraday al moeten een factoren plaatsvinden. Meer hierover kan je hier lezen.
DEMPING VAN -6 dB
Gewapend en gelaagd glas in ramen en deuren vormt ook een obstakel voor de wifi frequenties. De demping hangt uiteraard af van het soort van glas en zo meer. Ik wil je hier een idee geven hoeveel demping je kan verwachten. Je moet weten dat er niet veel nodig is om demping te hebben op de wifi signalen.
Indien je een grote schuifdeur hebt met dergelijk glas om naar je tuin te gaan. Hang een extra accespoint buiten. Dit is de enige manier om een goede wifi dekking te garanderen. En op deze manier blijf je wettelijk in orde.
DEMPING VAN -4 dB
Houten deuren en wanden slorpen minder signalen op doch je moet toch rekenen op een demping van -4dB.
Dit naargelang de constructie van de houten wand of deur en de afwerking. Met of zonder isolatie en dergelijke meer. Er zijn meer obstakels voor de wifi frequenties. Dit zijn enkele voorbeelden.
DEMPING VAN -4 dB
Een groep mensen kunnen ook een demping veroorzaken van de wifi radiogolven. Dit komt omdat de mens voor een groot gedeelte uit water bestaat. En water dempt de wifi radiogolven. Ik toon hier -4dB doch dat hangt uiteraard af van het aantal mensen en hoe dicht deze bij elkaar staan. Hou hiermee rekening als je een ruimte waar veel mensen samenkomen van wifi moet voorzien.
DEMPING ONBEKEND
Water in al zijn vormen zorgt ook voor een demping van de wifi radiogolven. De wifi radiogolven worden als het ware opgeslorpt door het water waardoor er een serieus verlies optreed. Dit is ook het geval bij bomen omdat er veel water inzit.
Storende obstakels van de wifi frequentie
Ook elektrische toestellen kunnen een obstakel vormen om een goede wifi dekking te garanderen. Ik denk bijvoorbeeld aan de microgolf oven. Andere accespoints en andere draadloze toestellen. Je kan zelfs voorhebben dat een accespoint die een te hoog vermogen uitstraalt zichzelf gaat storen. Dit komt doordat de radiogolven overal gaan tegen botsen en deze reflecteert de radiogolven terug. Dit is ook één van de veel voorkomede obstakels van de wifi frequenties.
Appartement bewoners krijgen veel te maken met storende factoren op de wifi band
In appartementen zijn er vele woningen en iedereen heeft bijna een accespoint. Dit betekend ook dat je te maken krijgt met omgevingsstoringen. Neem er ook bij dat met de moderne 802.11 AC routers een serieuze bandbreedte wordt gebruikt. Dit betekend dat er veel storingen worden opgevangen. Dit is nefast voor een wifi verbinding. Hou de bandbreedte zo smal mogelijk zoals 20 MHz breed. Dit is voor je gebuur leuker maar jij zal minder storingen ontvangen van jouw geburen. Dit is ook beter om een stabiele verbinding op te bouwen. Je ziet dat er veel obstakels voor de wifi frequenties zijn is het niet. Hier rekening mee houden is een gouden tip.
Dit is heel bekend, de microgolfoven is ook een storend obstakel voor de wifi frequenties en dit omdat de microgolfoven ook op dezelfde golflengte werkt dan je 2.4 GHz. accespoint. Doch deze heeft een zeer groot vermogen. Het is dan ook afgeraden om een accespoint dicht bij een microgolfoven te plaatsen.
Een groot probleem op de 2.4 GHz. wifi frequentie
Op de 2.4 GHz. frequentie heb je problemen met overlappende kanalen. Deze overlappende kanalen kunnen strikt genomen niet gebruikt worden. De niet overlappende kanalen zijn kanaal 1, 6 en 11. Meer weten over de 2.4 GHz frequentie? Dit kan je hier nalezen. Dit kan ook meer duidelijkheid geven.
Hoe los je deze obstakels van de wifi frequenties op
Laat me raden, nu dacht je te lezen koop een acces point met hoger uitzendvermogen. Is het niet? Dit levert niets op en kan trouwens een storende factor veroorzaken. Dit doordat de te sterke wifi signalen overal kan weerkaatsen en zichzelf gaat storen. Soms is het beter om het vermogen wat minder in te stellen.
Plaats in vele gevallen een extra of meerdere accespoints bij. Dit gaat resulteren in een betere en stabielere wifi dekking. Hou rekening met de wettelijke bepalingen.
Indien je met Mikrotik wil installeren kan je steeds gebruik maken van CAPsMAN om meerdere accespoints te gaan managen.
Centraliseer je accespoint in je huis
Je kan de obstakels niet uit de weg gaan. Doch je kan je accespoint gecentraliseerd plaatsen in je huis. Op deze manier verdeel je de rondstralende radiogolven zoveel mogelijk. Indien dat niet helpt kan je een accespoint gaan bijplaatsen bijvoorbeeld op een bovenverdieping en zo meer. Veel mensen zien een accespoint als een lelijk ding en verstoppen die het liefst in een kast. Dit is zeker geen goede oplossing want je kan problemen krijgen met je wifi verbinding.
Indien je een nieuw huis wil bouwen denk aan het aanleggen van netwerkkabels
Om de obstakels van de wifi frequentie te omzeilen kan je bij het bouwen van een nieuw huis rekening houden met deze problemen. Je kan overal waar nodig extra netwerkkabels gaan plaatsen. Op deze manier kan je ook netwerkkabels voorzien om extra accespoints bij te plaatsen. Ook al heb je deze niet allemaal nodig. Je weet maar nooit. Op deze manier kan je indien nodig vlug een accespoint bijplaatsen zonder teveel moeite.
Dit is een prachtig voorbeeld met een Ubiquiti Unifi AP. Deze wordt geconfigureerd met een controller die zowel in windows of in een Linux omgeving te installeren is.
Waarom netwerkkabels gebruiken om de obstakels van de wifi frequentie te verminderen?
Daar de nieuwe huizen gebouwd worden met gewapend beton is het interessant om netwerkkabels te plaatsen naar alle mogelijk ruimten. Ook dit kan ertoe bijdragen dat je de wifi obstakels kan overbruggen. Op deze manier kan je gemakkelijk een extra accespoint bijplaatsen. Spreek er uw installateur over. Met het trekken van de netwerkkabels kan je nu al bepalen waar je acces points wil plaatsen. Persoonlijk zie ik liever mijn computers op mijn bureau met netwerkkabels aangesloten worden. Deze bieden nog steeds de beste performance. En door gebruik te maken van netwerkkabels kan je de storingen op je wifi netwerk minimaliseren.
Wil je de netwerkkabels plaatsen zie dan ook deze blogpost die je zeker en vast zal helpen. Wat zijn de vereisten om te voldoen aan de wettelijke normen dit kan je hier ook op mijn blogpost lezen.
Een voorbeeld van het trekken van netwerkkabels op een prachtige manier
Ondanks deze blogpost gaat over obstakels voor de wifi frequenties wil ik dit ook tonen. Waarom vraag je je misschien af. Omdat je op deze manier het gebruik van een draadloos netwerk gemakkelijker maakt. Dit door netwerkkabels te plaatsen. Daar komt ook bij dat je niet al je toestellen op de accespoints moet gaan verbinden. Op de onderstaande foto's van het bedrijf Lidou zie ik professioneel en mooi afgewerkte kabels. Ook de netwerkkabels zijn aanwezig in een beschermende buis.
Plaats meerdere accespoints om een betere wifi dekking te voorzien
Zoals ik al heb aangehaald is het beter om een extra accespoint te plaatsen dan het uitgestraald vermogen omhoog te brengen. Dit omdat het vermogen van het accespoint niets doet aan het ontvangen van de cliënt. De cliënt is de zwakste schakel en hebben geen krachtige antenne. Daar zit het probleem en niet bij het accespoint. Daarom geef ik de raad om meerdere accespoints te plaatsen. Deze hoeven perse niet duur te zijn. Alles hangt af van wat je verlangt van je netwerk.
Obstakels voor de wifi frequenties bij point to point verbindingen
De obstakels voor de wifi frequenties bij point to point links is een gehele andere materie. Dit omdat een point to point link aan twee belangrijke eisen moet voldoen.
In de eerste plaats moeten beide stations zeer hoog worden geplaatst en naar elkaar kunnen kijken. Maar dit is nog niet alles. Ik heb hiervoor een afzonderlijke blogpost geschreven die je hier kan gaan lezen. Ik hoop met deze blogpost meer duidelijkheid te brengen in de draadloze obstakels van wifi verbindingen.