Deel dit onderwerp alstublieft!

MikroTik tools gebruiken

MikroTik tools en MikroTik hulpmiddelen gebruiken 

In dit artikel neem ik je mee op een ontdekkingsreis door de meest essentiële MikroTik hulpmiddelen, waarmee je het uiterste uit je MikroTik ervaring kunt halen. Het slim inzetten van deze MikroTik tools op je MikroTik-router of switch vereist echter de juiste kennis. Blijf op de hoogte, want in de toekomst zal ik hier nog meer MikroTik tools met je delen. Mis het niet en houd deze blogpost regelmatig in de gaten! 

Wat is mijn ervaring met de MikroTik tools

Ik moet eerlijk zijn: ik heb nog niet alle MikroTik tools gebruikt, maar de tools die ik heb gebruikt, zijn voor mij een grote hulp geweest. Neem bijvoorbeeld RoMON. Dit is een zeer bruikbaar MikroTik hulpmiddel om je MikroTik apparaten bereikbaar te maken op layer2, zelfs als de router en switch nog niet geconfigureerd zijn. Een tweede voorbeeld is de packet sniffer, waarmee je kunt zien welke verkeer er door een interface gaat. Je kunt zelfs de packet sniffer gebruiken in combinatie met Wireshark. Maar goed, dat bespreken we verder in deze blogpost. Ik hoop dat ik je al nieuwsgierig heb gemaakt met deze twee MikroTik-tools.

Er zijn ook draadloze tools die we kunnen gebruiken

Weet dat er MikroTik hulpmiddelen zijn om draadloze verbindingen fijn af te stemmen. Neem bijvoorbeeld een Point-to-Point-link die je moet uitrichten. Daarvoor bestaat ook een handig hulpmiddel, al staat deze niet in het menu 'Tools'. Zelfs de 60GHz-apparaten van MikroTik hebben een prachtig uitrichtsysteem. Want het uitrichten van de 60GHz. toestellen zijn van crusiaal belang. Je ziet dat er genoeg MikroTik tools zijn die ons van dienst kunnen zijn, nietwaar? Ik vind het zeker de moeite waard om hier een volledige blogpost aan te wijden. Op deze manier leer je steeds meer over het gebruik van je MikroTik-apparaten, en dit met kennis van zaken.

De eerste MikroTik tool die ik apprecieer is de alignment tool

Het eerste hulpmiddel dat ik bespreek, is de alignment tool, ook al is deze niet te vinden in het menu 'Tools'. Je kunt deze vinden bij de draadloze interface zelf. Je hoeft alleen bij 'mode' 'alignment only' te selecteren en vervolgens de gekozen frequentie te kiezen. Vergeet niet het MAC-adres van de draadloze interface te kopiëren, dit moet worden ingevoerd bij de cliënt om op deze manier te kunnen uitrichten. De onderstaande video die ik heb gemaakt laat zien hoe je dit precies moet aanpakken.


MikroTik Spectral scan en History tool

Als tweede MikroTik tool is de spectral scan- en history tool een zeer nuttig iets, doch deze wordt jammer genoeg niet door ieder MikroTik accesspoint ondersteund. Ik ben er vrij zeker van dat dit te wijten is aan het gebruikte draadloze interface in deze MikroTik toestellen. Zoals de bovenstaande video al laat zien, is de MikroTik Groove een toestel dat de spectral scan- en history-tool ondersteunt. Indien je niet beschikt over een toestel dat deze MikroTik tools ondersteunt, kan je misschien een dergelijke MikroTik Groove aanschaffen. Tenslotte voer je een spectral scan uit op de site zelf. Wil je meer weten hierover lees dan ook deze blogpost die ik heb geschreven. Dit is wat de draadloze tools betreft, laat me nu de andere belangrijke tools bespreken.


RoMON een krachtig hulpmiddel voor elke MikroTik gebruiker

RoMON staat voor 'Router Management Overlay Network'. Het werkt door een zelfstandig netwerk op te zetten voor het ontdekken van peers op de MAC-laag en het doorsturen van gegevens. RoMON pakketten worden verpakt met EtherType 0x88bf en bestemming-MAC 01:80:c2:00:88:bf. Dit netwerk functioneert onafhankelijk van de L2- of L3-doorstuurconfiguratie. Wanneer RoMON is ingeschakeld, worden ontvangen RoMON pakketten niet weergegeven door sniffer- of torch-tools. Elke router of switch in het RoMON netwerk krijgt een RoMON-ID toegewezen, die kan worden geselecteerd op basis van het MAC-adres van de poort of worden gespecificeerd door de gebruiker. Bijvoorbeeld 00:00:00:00:00:01voor router1 en 00:00:00:00:00:02 voor router2. Belangrijk om te weten is dat het RoMON protocol geen versleutelingsdiensten biedt. Versleuteling wordt op het 'applicatieniveau' toegepast, bijvoorbeeld via ssh of door gebruik te maken van een beveiligde Winbox verbinding. Bekijk de onderstaande video.


MikroTik tools Graphing

MikroTik Graphing is gratis en standaard ingebouwd in elk MikroTik-apparaat. Het verzamelt informatie van de geselecteerde interfaces en presenteert deze gegevens in een aantrekkelijke grafiek. Over de details kan ik niet veel zeggen, maar de bovenstaande video laat zien hoe je de resultaten kunt bekijken en het systeem kunt configureren. Een suggestie die ik je wil meegeven is om te zorgen voor een veilige omgeving en HTTPS in te schakelen op de router. Met MikroTik Graphing kan je de datadoorvoer aflezen maar ook de CPU belasting. Kortom een mooie tool die gemakkelijk is in te stellen.



Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies. 

Mobiele versie afsluiten