Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik router configureren

Mikrotik router configureren op een eenvoudige manier

De Mikrotik router configureren is niet zo gemakkelijk in vergelijking tot de traditionele routers. Dit omdat de Mikrotik router een zeer uitgebreide configuratie interface heeft. Ik heb vroeger ook mijn ogen opengetrokken als ik de configuratie interface van deze routers zag. Dit zal bij jou waarschijnlijk niet anders zijn. Doch ik ga je een leidraad geven zodat je de Mikrotik router beter leert kennen. Het eerst wat je gaat leren is het inloggen op de Mikrotik router. Dit is niet zo vanzelfsprekend als je nog geen kennis van zaken hebt. Maar indien je uw Mikrotik router beter gaat kennen hoe meer plezier je zal hebben in het configureren van je Mikrotik router. Je kan de router helemaal naar je hand instellen. Dit maakt de Mikrotik routers Unic. 

Tijdens het configureren van de Mikrotik router verlies de veiligheidsinstellingen nooit uit het oog

Je Mikrotik router configureren is één zaak. Maar hou ook rekening met de veiligheid van je router en netwerk. Ik heb een blogpost geschreven welke aandachtspunten er nodig zijn om je Mikrotik router veilig te maken. De blogpost heeft als titel; "Mikrotik router beveiligen". Het lezen van deze blogpost is zeker geen overbodige luxe. Op deze manier zal je Mikrotik router meer gewapend worden tegen cyber criminaliteit. Wil je ook meer weten over het configureren van de Mikrotik firewall filter rules dan raad ik ook de blogpost aan genaamd "Mikrotik firewall filter rules". 

Heb je nog geen Mikrotik router aangekocht?

Indien je nog geen Mikrotik router hebt aangekocht en je wil je informeren dan kan ik een andere blogpost aanbevelen die ik heb gemaakt getiteld "Mikrotik router kopen". Eens je uw keuze hebt gemaakt kan je aan de slag want de Mikrotik router configureren is een echte ontdekkingstocht. Ik wens je alvast veel leerplezier toe. Ik wil je ook zeggen indien je een Mikrotik router wil kopen om te leren configureren dan kan je het best aan de slag met de kleinere modellen. Want elke Mikrotik router beschikt over hetzelfde besturingssysteem namelijk RouterOS. Wat jaren later is de RB5009 uitgekomen want voor mij tot nu toe de beste router is voor kleine en middelgrote bedrijven. Ook thuis is deze geschikt, lees meer hierover in de blogpost: Een RB5009 kopen. Deze werkt met één switchchip en dit is een zege voor de Mikrotik router gebruikers.

Inloggen op de Mikrotik router met webfig

Je kan op verschillende manieren inloggen om je Mikrotik router te configureren. Dit door middel van een web interface of door middel van een door Mikrotik ontworpen programma Winbox. Ik ga je alvast verklappen dat ik een voorstander ben van het programma Winbox. Waarom zie je verder op deze blogpost. Je kan je router benaderen via de web interface. Deze web interface heeft de naam Webfig. Om de Mikrotik router te benaderen via de web interface moet je eerst en vooral een IP-adres hebben op de Mikrotik router. Op de computer moet je een vast IP-adres toekennen in dezelfde IP-range om te kunnen inloggen op de Mikrotik router. Met andere woorden heb je een layer3 verbinding nodig. Hoe kan je nu inloggen met Webfig op de Mikrotik router dit kan je zien op deze tutorial. Klik hiervoor op het nummer 1 logo.


Log in op de Mikrotik router met het programma Winbox

Mikrotik Winbox is een alleenstaand programma die je kan gaan downloaden op de Mikrotik website. Doch ik laat je de werkwijze stap voor stap zien in de onderstaande video. Winbox hoeft niet te worden geïnstalleerd wat het programma zeer gebruiksvriendelijk maakt. Maar wat vind ik daar nu speciaal aan. Het programma zorgt ervoor dat je kan gaan inloggen op de Mikrotik router zonder dat deze een IP-adres hoeft te hebben. En dit heeft een groot voordeel tegenover de web configuratie interface. Je Mikrotik router configureren doe je het beste met het programma Winbox. Bekijk de video om te zien hoe je te werk moet gaan.


Bewerk de Mikrotik router voor het eerst

De Mikrotik router configureren na de eerste login is zeer belangrijk omdat je deze moet gaan beveiligen. In de onderstaande video zie je de eerste stappen hoe je de draadloze interface beveiligd met een WPA2 sleutel. De SSID is de netwerknaam die het accespoint gaat uitzenden. Deze kan je volgens jouw wensen gaan aanpassen. Verder zie je hoe je kan controleren of je router over de recentste RouterOS beschikt. kortom wel zeer belangrijke punten die je bij de eerste indienststelling moet gaan aanpassen.


Het default IP-adres wijzigen in vijf stappen 

De Mikrotik router heeft een zeer herkenbaar IP-adres, namelijk 192.168.88.1 en dit heeft zo zijn nadeel. Een kwaadwillige persoon herkent op deze manier een Mikrotik router in één oogopslag. Om dit te vermijden kan je het IP-adres wijzigen. Doch dit is niet de enige reden. Indien je de IP-range wil gaan aanpassen aan je bestaande netwerk is dat een reden om de default IP-range te gaan wijzigen. In deze tutorial zie je stap voor stap wat je moet doen. Zonder teveel tijdverlies en zonder dat je de router totaal opnieuw moet configureren.


Configureer je  Mikrotik router vanaf nul

Deze tutorial is een radicale stap doordat de default configuratie wordt verwijderd. Indien je deze tutorial volgt leer je de basis configuratie van de Mikrotik router kennen. Als beginnend Mikrotik gebruiker is deze tutorial een echte aanrader. Want hierdoor leer je de basis configuratie van de router kennen.


Mikrotik draadloze basis configuratie 

In deze tutorial maak je kennis met de basis configuratie van de draadloze interface. Dit hoeft zeker niet moeilijk te zijn maar indien je nog nooit een Mikrotik router hebt geconfigureerd op draadloos vlak is dit toch wel verwarrend. Hier zie je van A tot Z hoe je hieraan begint. De Mikrotik router configureren wordt hier zeer duidelijk getoond. Ik heb hier een uitgebreide blogpost over geschreven. Deze kan je hier bekijken.


Een gastnetwerk configureren op de Mikrotik router op de veiligste manier

Een gastnetwerk aanbieden om het internet te delen is tegenwoordig niet weg te denken. Doch gebruik daarvoor nooit je privé netwerk. Hoe kan je de Mikrotik configureren met een gastnetwerk. In deze onderstaande video kan je de volledige configuratie zien hoe je een veilig gastnetwerk kan aanmaken. Dit door middel van VLAN. Op deze manier wordt je privé netwerk gescheiden van je gastnetwerk. Dit draagt ertoe bij dat je een veilig privé netwerk kan behouden. Ook de gasten zitten veilig want ik toon hoe je cliënt isolation moet gaan configureren op je gast netwerk. Op deze manier kunnen de toestellen van de gasten elkaar niet zien. 


Je Mikrotik router configureren zodat deze e-mails kan verzenden

Een optie bij deze blogpost over de Mikrotik router configureren wil ik je tonen hoe je de Mikrotik router kan instellen zodat deze e-mails kan verzenden. Voor een particulier iemand kan dit een groot hulpmiddel zijn. Indien er zich een probleem voordoet kan je de Mikrotik router dit laten melden via email. Bekijk alvast deze tutorial. Indien je meer email onderwerpen wil zien bekijk deze blogpost.   


De Mikrotik DoH configuratie of anders gezegd DNS over HTTS

De meningen zijn zeer verdeeld over het al dan niet gebruiken van DNS over HTTPS. Het draagt bij om meer privatie te hebben maar er zijn ook nadelen. DNS over HTTPS is een netwerktechniek die de DNS aanvragen versleuteld verstuurt over het internet. Dit betekent dat de providers en andere mensen niet zien welke website je bezoekt. Doch ook de antivirusprogramma's en zo meer kunnen dit verkeer niet gaan ontleden. Dit zou bijdragen dat DoH niet zo veilig is dan het lijkt. Ik heb een blogpost geschreven over DoH configureren op de Mikrotik router. Deze kan je hier zien. Maar hier plaats ik ook de video tutorial.


Port knocking configureren op de Mikrotik router

Port knocking configureren heeft als doel om je Mikrotik router iets meer te beveiligen tegen ongeoorloofd inloggen. Het is een configuratie die ervoor zorgt dat een bepaalde netwerkpoort (in dit geval de Winbox poort 8291) wordt geopend door een verbindingspoging te genereren op een set vooraf gespecificeerde gesloten poorten. Indien de juiste set inlogpogingen zijn gemaakt wordt de Winbox poort geopend voor deze persoon die de juiste set heeft ingegeven. Dit versleutelt de router niet doch met port knocking wordt de kwaadwillige het iets moeilijker gemaakt. Port knocking wordt geconfigureerd in de Mikrotik firewall.


Synkroniseer de tijd op de Mikrotik router door middel van SNTP

SNTP staat voor Simple Network Time Protocol en hiermee synkroniseer je de tijd op je Mikrotik router. Dit is van cruciaal belang indien je certificaten gaat aanmaken om bijvoorbeeld een VPN-verbinding tot stand te brengen. Maar dat niet alleen want indien je de logfile leest kan je zien op welke dag en uur een gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Kortom SNTP configureren op je Mikrotik router is een noodzaak. Je Mikrotik router configureren is een interessant gegeven is het niet?


Zorg voor meer opslag capaciteit op je Mikrotik router

Indien je de opslagcapaciteit van de Mikrotik router wil gebruiken stoot je al vlug tegen beperkingen aan. Hier is ook een oplossing voor want door middel van USB-sticks, MicroSD kaartjes en USB-harde schijven kan je de opslagcapaciteit gaan uitbreiden. In deze tutorial bespreek en configureer ik de mogelijkheden. Een volledige uiteenzetting over externe opslag kan je hier bekijken.

Implementeer een geldig TLS/SSL certificaat op je Mikrotik toestellen met behulp van Let's Encrypt. Dit is geheel gratis en je toestellen zijn voorzien van een certificaat die wordt vertrouwd door de meeste browsers. Dit is ook goed meegenomen is het niet?

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies. 

Mobiele versie afsluiten