Mikrotik RB433-AH inbouwen in een behuizing
Mikrotik RB433-AH inbouwen in een behuizing is misschien voor velen niet nodig. Daar er al andere kant en klare Mikrotik producten zijn die op de markt verkrijgbaar zijn. Doch deze Mikrotik RB433-AH is nog steeds verkrijgbaar. In het prille begin dat ik Mikrotik leerde kennen was dat één van mijn eerste routers die ik heb aangekocht.
Kwalitatief zijn deze zeer goed, ik kan het weten want na 10 jaar heb ik er nog een werkende. Die staat dag en nacht aan en doet nog steeds zijn werk. Ook al staat die buiten in weer en wind, koude en zoals nu in een warme periode laat deze Mikrotik RB433-AH het nog niet afweten. Dit is toch wel zeer goede kwaliteit. De Mikrotik RB433-AH is één van de betere routers van Mikrotik met een licentie 5. Dit routerboard heeft 3x 10/100 ethernet poorten en 3 mini pci sloten. In deze mini pci sloten kunnen mini pci radiokaarten geplugd worden. De mini pci radiokaarten bepalen de frequentie. In andere woorden je kan deze aanpassen zoals je wil. Op deze manier kan je alle kanten uit met deze Mikrotik router. De 680 MHz. CPU maakt dit board zeer krachtig en kan zeer goed worden gebruikt als hotspot. De Mikrotik RB433-AH inbouwen in een behuizing is uiteraard niet zo moeilijk maar ik wil dit tonen om je inspiratie te geven. Doch als deze afgewerkt is hangt er toch een meerprijs aan in vergelijking met een Mikrotik Omnitik bijvoorbeeld. De RB433-AH is duurder in aankoop maar aan kwaliteit ontbreekt het hem zeker niet. Doch deze is niet meer geschikt voor in huis aangezien deze maar 10/100 ethernet poorten heeft en dit behoort al lang tot het verleden. Als node kan deze nog dienen.
Mikrotik RB433-AH wat nader bekeken
Wat je hierboven ziet zijn de mini pci sloten waar je Mikrotik mini pci radio's kunt inpluggen of bijvoorbeeld een Winstron CM9. Niet iedere mini pci radio is compatibel met Mikrotik. Ook Ubiquiti heeft compatibele mini pci radio kaarten.
RB433 montage van de wifi radio kaarten
Welke radiokaarten je gebruikt is jouw keuze en naargelang de functie van deze router. Doch hier toon ik links een krachtige 5 GHz. A radiokaart van UBNT.
Deze kan bijvoorbeeld als uplink worden gebruikt. Op de rechtse foto zie je bovenaan een radiokaart die zowel de 5 GHz. als de 2.4 GHz. ondersteund. Deze kan dan gebruikt worden als accespoint op de 2.4 GHz. De huidige mini pci radiokaarten van Mikrotik zijn onder andere te zien op deze link.
Mikrotik RB433-AH inbouwen
Als behuizing ga ik voor een super lichte versie om de load last zo laag mogelijk te houden. Als die in een mast word gemonteerd zal deze lichte versie geen belemmering vormen voor de mast. Deze kan ook op de muur worden bevestigd. Een zwak punt van deze behuizingen zijn de lichte vijsjes die zeer vlug komt vast te zitten door de oxidatie. Ik smeer deze vijsjes in met kolmat om dit te voorkomen.
Er zijn reeds gaten voorzien voor de nodige pigtails MMCX naar N-female en voor de rj45 connector ook.
De meegeleverde rj45 connector is wat aan de zwakke kant.
De nodige aansluitingen naar buiten toe zijn afgewerkt behalve de voeding stekker die ik straks zal monteren.
Hier zie je hoe alles mooi kan worden ingebouwd. Nu ga ik verder met het vastmaken van de RB433-AH op een meegeleverde montageplaat.
Eerst pas ik de montageplaat aan om die daarna in de behuizing te monteren.
Er moest wat van de ijzeren plaat worden weg geslepen om de doorgang van de connectoren niet te hinderen.
Dit komt omdat de behuizing niet al te diep is en zo kom je al vlug plaats tekort.
De Mikrotik RB433-AH inbouwen in een behuizing loopt hier bijna op zijn einde. Nu moeten de aansluitingen nog voorzien worden.
Aangezien deze node voor alle doeleinden kan gebruikt worden heb ik een vaste PoE inserter gemonteerd.
Zodoende wordt er voorkomen dat de netwerk aansluitingen los komen tijdens vervoer.
De voeding aansluiting ga ik nog veranderen maar de bestelling was nog niet binnen.
Verder wordt de behuizing van beugels voorzien om aan de muur te schroeven of in de mast te hangen.
Deze infrastructuur kan dan worden gebruikt om op de mobiele mast te worden gemonteerd.
Doch zoals al gezegd bestaan er al betere oplossingen om deze dergelijke infrastructuur te vervangen.
Daar dit één van mijn eerste ervaringen was, wil ik deze toch niet offline halen.
Om de node te voeden heb ik een Hirschmann connector aangekocht.Echter zijn ze duur maar het is degelijk materiaal wat hier in dit geval geen overbodige luxe is.
Zo de inbouw van de RB433-AH klus is geklaard en werkend. Kwestie van de juiste uplink en AP antenne aan te hangen. Nog een voorbeeld van het inbouwen van een routerboard zie je hier