Mikrotik RB411-AR inbouwen in een 23 dBi antenne
Er is al heel wat veranderd op draadloos vlak maar wil je deze blogpost over de Mikrotik RB411-AR inbouwen niet onthouden. Het inbouwen van deze router heeft als voordeel dat deze antenne achteraan een voor gemonteerde behuizing heeft. Op deze manier is het heel proper werken om een hotspot te bouwen. De Mikrotik RB411-AR voldeed toen nog aan de normen. Doch nu is deze toch wat voorbij gestreefd. Het Routerboard RB411-AR is ontworpen met het oog op een kleine omvang en low cost. Deze heeft een CPU van maar 300 MHz. Meer was er vroeger niet nodig. Dit omdat er vroeger nog geen sprake was van grote datasnelheden. Als je van zin bent om een Mikrotik router aan te kopen lees je best deze uiteenzetting. Ik heb zo twee configuraties gehad en deze zijn meer dan 10 jaar in bedrijf geweest. Nu heb ik de verouderde antenne ontmanteld.
Een korte bespreking van de onderstaande paneel antenne
Deze onderstaande paneel antenne heeft een antenne winst van 23 dBi en heeft zoals je ziet een behuizing waar je Een Mikrotik router kan inbouwen. De Mikrotik RB411-AR inbouwen is zeer gemakkelijk want alles is al voorzien in de behuizing. Deze antenne is uiteraard geen MIMO zoals we tegenwoordig gewoon zijn. Dit is een pareltje omdat alles mooi is ingebouwd en veel signaal verlies had je niet door het gebruiken van een pigtail van SMA naar N-female.
De Mikrotik RB411-AR is kwalitatief zeer goed
De Mikrotik RB411-AR is ontworpen met het oogmerk om in een antenne behuizing te worden ingebouwd. Ondanks zijn lichte CPU is deze wel van zeer goede kwaliteit.
Er is een ingebouwde 2.4 GHz. b/g wifi radio. En je kan nog een extra mini PCI radio kaart inpluggen om bijvoorbeeld als uplink te gebruiken. Op deze manier kan je een hotspot gaan bouwen met een 5 GHz. internet uplink of je gebruikte deze om naar een volgende hotspot door te verbinden. Het protocol is uiteraard 802.11 B/G.
Voor alle duidelijkheid zijn deze verouderde bordjes niet meer verkrijgbaar. En dit is maar goed ook want deze zijn verouderd. De trage CPU en het kleine geheugen zorgen ervoor dat deze Mikrotik RB411-AR niet meer gebruikt kan worden. Dit omdat deze vlug overbelast zou worden met vastlopen als gevolg.
ls
Op deze afbeelding is de mini pci radio kaart te zien die zowel op 2.4 GHz. als op 5 GHz A kan werken.
Deze zal in dit voorbeeld als 5 GHz. uplink gebruikt worden. De Mikrotik R52Hn is intussen vervangen door de R52HnD deze ondersteund de ook al verouderde 802.11 a/b/g/n. Deze radiokaart wordt verbonden met de 5 GHz. paneel antenne.
De Mikrotik RB411-AR inbouwen in de praktijk
Ik heb de extra mini PCI radio kaart in de Mikrotik RB411-AR geplaatst en test alles goed uit vooraleer ik overga tot het inbouwen.
De Mikrotik RB411-AR inbouwen is een geduld werk want ik moet zeer veel vijzen gaan losschroeven.
Deze paneel antenne is zo gemaakt om de waterdichtheid te garanderen. De 4 vijzen aan de achterzijde is om de meegeleverde beugel vast te zetten. Zo kan je deze wifi infrastructuur gemakkelijk op een paal vastmaken.
Ik heb de behuizing losgemaakt en van de paneel antenne gehaald. De rode stip is de SMA antenne aansluiting die je op de volgende foto beter kan bekijken. Je ziet dat er niet is gespaard op vijzen, dit om de waterdichtheid te garanderen.
De SMA antenne connector wat dichter bekeken. Tegenwoordig heb je beter materiaal zoals ik ook al aanhaalde op de andere illustratie hoe een Mikrotik RB433-AH in te bouwen. Kortom deze techniek die ik je hier laat zien is nostalgie. Maar het is wel eens de moeite om je te tonen hoe vroeger alles in zijn werk ging.
Dit kabeltje wordt verbonden met de wifi radio en de paneel antenne. Er bestaan verschillende uitvoeringen.
Zo kabeltjes worden pigtails genaamd. En zijn nog steeds verkrijgbaar. Dit gebruikte model is een pigtail RP-SMA naar MMCX.
Aangezien er gebruik word gemaakt van deze soortgelijke kabels betekend dat er verlies van het signaal ontstaat. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. De tegenwoordige toestellen zijn meestal direct aangesloten op de antenne. Dit resulteert in een beter zend en ontvangst kwaliteit.
Dit zijn zelfklevende montage voetjes die je in voorziene gaten op de router kan pluggen. Dit maakt het inbouwen van de router een stuk gemakkelijker.
De Mikrotik RB411-AR inbouwen word dan zeer gemakkelijk door deze zelfklevende montage voetjes. Je hoeft hier niet te knoeien met gaten boren en draad tappen en zo meer. En zo blijft de behuizing waterdicht.
Ik klik de voetjes vast op het RB411-AR. De vlakjes zijn zelfklevend en kunnen gemakkelijk op de behuizing worden vastgezet. Het oppervlak van de behuizing waar de voetjes moeten komen moet wel worden ontvet.
Anders kan het zijn dat deze later gaan loskomen. Bij het monteren van de router moet je opletten hoe je deze in de behuizing plaatst want anders kan het zijn dat de SMA connector op de paneel antenne op het board drukte.
Hier zie je de rj-45 connector die in de behuizing past door middel van schroefdraad.
Ik draai deze niet te hard aan want de schroefdraad op deze plastic connector raakt vlug beschadigd.
En dit met gevolg dat de connector niet vast kan gedraaid worden. Dit wil ik ten alle tijde vermijden.
De voorgeboorde en van schroefdraad voorziene gaten maaken het inbouwen gemakkelijker. Daar past de rj45 connector en de MMCX connector in voor de antenne aansluiting. Èén ding vind ik spijtig dat er bovenaan de behuizing geen voorziening is gemaakt voor de antenne bovenaan te kunnen plaatsen.
Ik maak de rj45 verbinding en eveneens de pigtail van MMCX naar N-female word aangesloten. In dit voorbeeld zit de antenne aansluiting nog beneden, maar ik laat je onderaan dezelfde behuizing zien waar bovenaan een omnidirectionele antenne is voorzien. Dit is een mooi voorbeeld van een Mikrotik hotspot.
Ik verbind nu ook de haakse SMA op de 5 GHz. antenne en plug deze op de 5 GHz. wifi-kaart.
Het Mikrotik RB411-AR inbouwen is in vergelijking met het nu verkrijgbaar materiaal veel onhandiger is het niet?
Niemand in deze tijd houd zich met zoiets nog bezig . Doch weet wel dat deze toestellen op bepaalde plaatsen nog steeds hun werk doen. Al is dat voor het heel lichte werk.
De verbindingen zijn gemaakt, ik kan uiteindelijk de behuizing terug sluiten. Ik moet rekening houden met de horizontale en verticale polarisatie. Dit was vroeger zeer belangrijk. Nu nog uiteraard maar met de MIMO toestellen zijn er twee antennes in één wifi toestel en de één staat horizontaal en de ander verticaal gepolariseerd. Bij de gewone draadloze routers worden de antennes normaal verticaal gepolariseerd.
Je ziet dat De Mikrotik RB411-AR inbouwen toch een grote karwei is. Door de evolutie van de wifi toestellen en CPE's is dit een stuk gemakkelijker geworden. En de 802.11 protocollen zijn ondertussen ook al gewijzigd naar steeds veiligere en snellere systemen. Kortom de wifi techniek kan nog veel veranderen.