Mikrotik Point to Point link EOIP vs MPLS test
Welk toestel ga ik gebruiken om de test uit te voeren
De Mikrotik SXT G--5HPacD is een geschikt toestel om deze Mikrotik point to point link EOIP vs MPLS test uit te voeren. Deze is niet te groot en kan als lab test zeker voldoen om het verschil te laten zien. Omdat ik de configuratie ook bespreek zal ik de twee werkwijzen van configuratie op een video laten zien. Zo krijg je meer duidelijkheid. Als draadloos protocol gebruik ik het door Mikrotik ontworpen Nv2 in plaats van het traditionele 802.11 protocol. Deze zorgt ook voor een betere link kwaliteit bij point to Multi point verbindingen. Een voorbeeld van een Mikrotik toestel die kan gebruikt worden bij Point to Point verbindingen is de Dynadish.
Configuratie uitgevoerd met twee SXT G-5HPacD
RouterOS versie | 6.43.4 |
Firmware | 6.43.4 |
Er zijn belangrijke punten om een Point to Point verbinding te realiseren
Vooraleer ik aan de uiteenzetting begin moet elke Point to Point verbinding aan bepaalde vereisten voldoen. Lees zeker deze uiteenzetting vooraleer je overweegt een point to point verbinding op te zetten. De vereisten lees je hier. Deze gaan je zeker meer inzicht geven waar je allemaal dient op te letten.
EOIP-tunnel doel en werking
EOIP staat voor Ethernet over IP Tunneling. Je vindt EOIP alleen terug op de Mikrotik toestellen. EOIP creëert een Ethernet tunnel tussen twee routers of CPE's bovenop een IP-verbinding. In deze tunnel worden layer2 ethernet frames ingekapseld in GRE pakketten. De EOIP tunnel heeft als doel twee netwerken te verbinden alsof deze op eenzelfde switch zijn ingeplugd. In dit artikel ga ik de twee SXT's zo gaan configureren dat er een layer2 verbinding kan gemaakt worden tussen SXT A en SXT B.
De EOIP-tunnel kan worden geconfigureerd over verschillende tunnels zoals IPIP, L2TP, PPTP en al de andere tunnels die in staat zijn om IP te vervoeren. De EOIP-tunnel kan uiteraard voor vele doeleinden worden ingezet. Ook voor deze Point to Point verbinding kan deze tunnel worden gebruikt.
Aandachtspunten tijdens het configureren van de EOIP-tunnel bij de Point to Point link
Twee belangrijke aandachtspunten zijn dat een EOIP-tunnel CPU intensief is. Dit wil zeggen dat de CPU meer belast wordt. Indien je bij de configuratie de MTU niet aanpast naar 1500 ontstaat er fragmentatie van de layer2 frames. Let er dus op dat je de MTU parameter aanpast. Layer2 frames zijn en moeten steeds de MTU waarde 1500 hebben om geen fragmentatie te veroorzaken. Indien je dat niet wijzigt gaat dit de snelheid van de Point to Point link negatief gaan beïnvloeden.
Een video over een point to point link met een EOIP-tunnel zie je hier.
MPLS-VPLS gebruiken bij een Point to Point link
In het tweede deel van Mikrotik point to point link EOIP vs MPLS test configureer ik MPLS-VPLS om een layer2 Point to Point verbinding te realiseren. MPLS staat voor Multi Protocol Label Switching. VPLS staat voor Virtual Private Lan Service. MPLS-VPLS heeft twee grote voordelen tegenover de EOIP-tunnel. Ten eerste is er minder overhead en ten tweede bekom je een grotere data doorvoer. Deze configuratie is dan ook de winnaar om te gebruiken bij een bridge Point to Point verbinding. Het doel van deze configuratie is terug twee netwerken te verbinden alsof ze in één netwerk zitten. De Point to Point verbinding wordt als het ware een switch.
Wat zijn de voordelen in tegenstelling tot de EOIP-tunnel
De VPLS-tunnel is ongeveer 60% sneller en heeft minder overhead dan de EoIP-tunnel. Dit resulteert in een snellere en stabielere Point to Point verbinding. Er zijn uiteraard configuratie parameters die ik terug moet aanpassen. Ook zoals de EOIP-tunnel moet de MTU worden aangepast om fragmentatie tegen te gaan. Dit moet zeker en vast worden vermeden.
MTU moet worden aangepast bij de MPLS / VPLS configuratie om fragmentatie tegen te gaan.
Wanneer de Mikrotik SXT het Ethernet-frame inkapselt om over VPLS-pseudowire te sturen, controleert het of de pakketgrootte + VPLS CW + MPLS-labels de MPLS MTU van de uitgaande interface overschrijden. Als dat zo is, zal VPLS het frame fragmenteren. In dit voorbeeld worden 1514 byte layer2-pakketten doorgestuurd over VPLS, router voegt CW (4 bytes) en één MPLS-tag (4 bytes) toe. Om fragmentatie te voorkomen moet de MPLS MTU worden verhoogd tot 1522
Een video over een point to point link door middel van MPLS / VPLS.
Mikrotik Point to Point link EOIP vs MPLS test is beantwoord
De Mikrotik Point to Point link EOIP vs MPLS test is duidelijk beantwoord. Mijn voorkeur gaat uit naar de MPLS / VPLS oplossing. Als je daarvoor kiest zal het ten voordele zijn van de snelheid van je netwerk. Ik geef je de raad mee probeer deze configuratie uit en zie zelf wat je ervan vindt. Je kan steeds een reactie doorsturen naam mij en me iets laten weten. Ik wens je alvast succes. Nog een tip dat ik je wil meegeven is als je een point to point link opbouwt op moeilijk te bereiken plaatsen kan je gebruik maken van een soort relais kaart om vastgelopen stations een reboot te geven. Doe dit door ze bereikbaar te maken via het internet. Een voorbeeld van een relais kaart zie je hier.