Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik draadloze basis configuratie

Mikrotik draadloze basis configuratie voor de beginnende Mikrotik gebruiker

Met deze blogpost over de Mikrotik draadloze basis configuratie wil ik je wegwijs maken in de draadloze instellingen van de Mikrotik router. Dit is totaal anders dan de traditionele routers. Dit komt omdat je Mikrotik router zoveel meer kan. De draadloze instellingen van de Mikrotik router zijn volledig naar je hand te zetten. Doch je moet weten wat je doet en hoe je dit moet doen. Deze blogpost zal je de basis configuratie laten zien van de draadloze interface. Let zeker ook bij het configureren op de wettelijke normen. Veel mensen kennen deze niet. Je kan de wifi wetgeving bekijken op een andere blogpost hier op wirelessinfo.be.

Mikrotik draadloze configuratie

Het aanmaken van een security profile op de Mikrotik router

De security profile staat in voor de draadloze versleuteling van je netwerk. De WPA2 is de veiligste encryptie tot nu toe. Ik ga die dan ook instellen op de Mikrotik router.
Dit is zeker een instelling die je niet mag vergeten in deze Mikrotik draadloze basis configuratie. Je draadloze netwerk versleutelen is zeker en vast een onderwerp die je aandacht verdient. Ik toon dat ook als eerste omdat je dan een zekere routine kan opbouwen hoe je de Mikrotik draadloze router kan configureren.  

Mikrotik draadloze basis configuratie

Op de door mij gemaakte screenshot zie je waar je de security profile kan vinden. Duidelijker kan dit niet zijn. Eens je kan inloggen met Winbox is dit een eenvoudige klus. Het programma Winbox is speciaal ontworpen om de Mikrotik router te configureren. Een link naar de download pagina van Mikrotik kan je hier zien.            
Winbox is de betrouwbaarste tool om de Mikrotik router te configureren.  

Mikrotik security profile

Je draadloos netwerk beveiligen is helemaal niet moeilijk zoals je ziet. Ik kies hier voor de veiligste manier. Bekijk de WPA2 Pre-Shared-Key eens. Deze bestaat uit hoofd en kleine letters maar ook uit allerlei karakters en cijfers. Dit is alvast een zeer goed voorbeeld om een veilige security profile aan te maken. Eens de security profile is aangemaakt ga ik deze in een verdere configuratie gaan selecteren. Dit is één punt van de Mikrotik draadloze basis configuratie. 

Landinstellingen configureren op de draadloze Mikrotik router

Ik hou steeds rekening met de wifi wetgeving. Dit doe ik door de landinstellingen in te stellen. Deze bepaald niet alleen het wettelijk uitgestraald vermogen.
Maar ook het aantal kanalen en welke frequenties er mogen gebruikt worden. Wat deze wifi wetgeving inhoud kan je hier uitgebreid lezen want er is meer wat je moet weten. Dieper ingaan hoe je een Mikrotik router volgens de wet moet instellen zie je op deze blogpost

Mikrotik draadloze basis configuratie
Mikrotik land instellingen
Mikrotik country settings
Mikrotik land instellingen

Wat zijn de drie verschillende Frequentie modes op de Mikrotik draadloze configuratie

De Mikrotik landinstellingen zijn niet zo moeilijk te configureren. Maar wat zijn de verschillende frequentie modes. Je hebt namelijk  drie verschillende modes.
De manual-txpower. Met deze draadloze instelling bepaal jij het uitgestraald vermogen. Doch de wettelijke toegestane wifi kanalen blijven van kracht.  
Regulatory-domain bepaald zowel het wettelijk uitgestraald vermogen en de toegestane kanalen. Dit is de meest gebruikte en de enige wettige instelling.
Super channel daarentegen is in Europa niet toegestaan. Dit omdat er geen rekening wordt gehouden met zowel de wifi kanalen als het uitgestraald vermogen. Dit is dan volledig door jou in te stellen. Dat is zeker geen aanrader.  Dit is een interessant gegeven nietwaar? Lees daarom verder om de Mikrotik draadloze basis configuratie onder de knie te krijgen.

De basis configuratie van de draadloze interface van Mikrotik

Eens de security profile en de landinstellingen zijn ingesteld is het tijd om de draadloze instellingen verder uit te breidden. Aan de hand van de screenshots ga ik de Mikrotik draadloze basis configuratie tonen. Dit schept zeker duidelijkheid en zal je zeker helpen te begrijpen hoe je een Mikrotik accespoint moet configureren.  

Mikrotik draadloze configuratie
Mikrotik draadloze instellingen
Mikrotik draadloze basis configuratie

De draadloze basis configuratie van de Mikrotik router als accespoint is volledig uitgevoerd. Dit is een Mikrotik draadloze configuratie voor de beginnende Mikrotik gebruiker. Je kan enorm veel met deze Mikrotik routers. Bijvoorbeeld een gast netwerk configureren met behulp van VLAN. Of je kan deze gaan gebruiken als cliënt. Zo kan je gaan verbinden met Telenet WiFree en andere toepassingen. De toepassingen op een Mikrotik router zijn legio. 
Je kan de Mikrotik router ook gebruiken als point to point verbinding. Bijvoorbeeld een Mikrotik SXT of een andere Mikrotik CPE zoals de Mikrotik Dynadish.
Mikrotik heeft ook een centrale configuratie voor draadloze accespoints. Deze noemt men de CAPsManager. Deze configuratie kan je hier zien. 

Welke signalen zijn aanvaardbaar voor een goede wifi verbinding

Een te klein signaal is niet opportuun voor de wifi link. Maar een te groot signaal is ook niet goed. Waarom is een te groot signaal niet aan te raden. Omdat de eind transistor van de wifi radio kan gaan doorbranden. Je kan dit vergelijken dat er iemand in je oor schreeuwt. Daardoor kan je niet alleen hoor beschadiging  oplopen.
Als iemand in je oor schreeuwt wordt alles onverstaanbaar. Dit is ook zo met een wifi link. Uiteraard is een te laag signaal ook niet goed voor de wifi link. Wat zijn dan de aanvaardbare waarden van een wifi link. De waarden tussen -50 dBm en -75 dBm zijn aanvaardbaar. Dit is zeer belangrijk bij het aanmaken van de Mikrotik draadloze basis configuratie.

Wat is de signal to noise ratio bij een wifi link

De signal to noise ratio of SNR is het verschil tussen het ontvangen signaal en de ruis die op de draadloze link aanwezig is. Hoe groter het verschil hoe beter de kwaliteit van de link. Je kan dit vergelijken met als je aan zee loopt dan hoor je de golven breken terwijl je aan het praten bent. Hoe minder lawaai van de golven hoe beter dat je de persoon waar je mee converseert zal horen. 

Nog een vergelijking van de signal to noise ratio

Een andere vergelijking is dat je in een restaurant zit met achtergrond muziek. Je hoort de achtergrond muziek terwijl je met iemand praat. Je hoort de muziek op de achtergrond en dit is niet storend. Maar indien de achtergrond muziek luider staat dan het stemvolume wordt de persoon niet meer verstaanbaar. Dit resulteert dat je geen goede conversatie kan maken met de persoon. Dit is precies zo met het signal to noise ratio. Hoe minder storingen op de link aanwezig zijn hoe beter de link kwaliteit. De storingen zijn meestal afkomstig van andere wifi toestellen, microgolf en andere toestellen.

Wat zijn aanvaardbare waarden met betrekking van de signal to noise ratio 

Signal to noise ratio

Op de bovenstaande screenshot is te zien dat er een signal to noise ratio is van 21dB. Dit is matig resultaat want alles dat onder 10dB is is onaanvaardbaar voor een wifi link. Een goede SNR begint vanaf 24 dB maar hoger zoals 35 dB. is uitstekend. Je ziet hier een verbinding zonder LOS waardoor het resultaat flink naar beneden wordt gehaald. Zie de onderstaande tekening die meer duidelijkheid schept.

Mikrotik draadloze basis configuratie

De bovenstaande tekening laat je een voorbeeld zien van een goede signaal to noise ratio. Deze is zeer goed omdat het verschil tussen het RX signaal en de ruis -45 dB bedraagt.   

Signal to noise ratio

In dit bovenstaande voorbeeld is de ruis veel te veel tegenover het ontvangen signaal van de wifi link. Het verschil tussen het signaal en de ruis is te weinig. Dit kan resulteren in het verliezen van de wifi link en zeer slechte data doorvoer.

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.