Mikrotik draadloos configureren | Mikrotik draadloze configuratie
Hoe moet je nu je Mikrotik draadloos configureren. In deze blogpost zie je verschillende onderwerpen over de Mikrotik draadloze configuratie. In de eerste plaats wil ik je meer wegwijs maken over de wifi wetgeving. Dit omdat veel mensen denken dat het uitgestraald vermogen (ERP) verhogen bijdraagt aan een betere wifi dekking. Niets is minder waar, integendeel. De Mikrotik draadloze configuratie is niet gemakkelijk. Daarom maak ik deze blogpost als hulpmiddel en dit met meerdere onderwerpen. Hier ga je zien hoe een basis accespoint te configureren, een virtueel access point aan te maken om als gast netwerk te gaan gebruiken.
Kortom deze blogpost gaat je helpen bij het configureren van het draadloze gedeelte van de Mikrotik router.
Mikrotik heeft zeer uiteenlopende draadloze routers
De draadloze Mikrotik routers zijn zeer uiteenlopend. Zoals je hieronder kan zien zie je links een krachtige router met 10 ethernet poorten. En rechts zie je het Zwitsers zakmes van Mikrotik. Doch de draadloze configuratie van deze twee routers hebben dezelfde werkwijze en operating system namelijk RouterOS. Indien je de Mikrotik router wil leren kennen kan je zeker op een andere blogpost deze gaan leren configureren en dit op een zeer eenvoudige en duidelijke manier. Ondanks ik hier twee voorbeelden neem van draadloze routers heeft Mikrotik ook CPE toestellen CPE staat voor Customer Premises Equipment.. Hiermee kan je point to point verbindingen gaan opbouwen. In deze blogpost ga ik dit onderwerp ook gaan behandelen. Je ziet dat de Mikrotik draadloos configureren een veelzijdig onderwerp is.
Je Mikrotik draadloos configureren is een uitdaging en een leerproces
De Mikrotik router configureren verloopt niet zoals de traditionele draadloze routers. Dit omdat de Mikrotik router een zeer veelzijdige router is. Het volstaat niet om bij het configureren van het draadloze gedeelte een netwerknaam, ook de SSID genaamd te laten uitzenden en een WPA2 sleutel in te geven. Neen zo is het niet, de Mikrotik draadloos configureren is geheel anders. Dit wil niet zeggen dat dit een onmogelijke taak is. Ik heb met veel plezier en leergierigheid mijn Mikrotik routers geconfigureerd. Ik heb me hierin verdiept en wil dit met je delen. Lees deze blogpost verder en bekijk de video's die ik hiervoor heb gemaakt. Indien je meer wil zien bekijk ook mijn YouTube kanaal en abonneer je zodat je op de hoogte blijft indien ik een nieuwe Mikrotik tutorial online plaats.
Vooraleer ik de Mikrotik draadloze configuratie behandel bekijk zeker deze twee belangrijke onderwerpen
Indien je deze twee onderstaande onderwerpen leest ga je meer begrip krijgen over de wifi frequentie en de eigenschappen. Maar ook over de wifi wetgeving. Veel mensen zijn daarin onwetend en dit wil ik in deze blogpost verduidelijken. Wat zijn de wifi vijanden? Als je deze blogpost ook gaat lezen weet je waar je de draadloze router moet gaan plaatsen en zo meer. Andere onderwerpen over de Mikrotik router zoals de configuratie vanaf nul kan je hier vinden.
WiFi wetgeving wat je moet weten
Over welk wifi infrastructuur het ook gaat. Je dient steeds de wettelijke normen in acht te nemen. Deze kan je hier nalezen want het blijft niet alleen bij het wettelijk uitgestraald vermogen. Het houd meer in dan dat. Denk je dat de wifi wetgeving een hinderpaal is bij de Mikrotik draadloze configuratie? Mijn antwoord is hierop een duidelijke neen. Lees deze uiteenzetting en begrijp waarom we ons dienen te houden aan deze wetgeving.
Wat zijn de WiFi vijanden en wat kan je er tegen doen?
Zijn er wifi vijanden? ja inderdaad en als je ze wil leren kennen kan je deze uiteenzetting lezen. Ontdek deze vijanden zodat je een goede Mikrotik wireless configuratie kan bewerkstelligen en zodat je weet welke stappen je moet ondernemen om deze vijanden uit de weg te gaan. De meeste vijanden zijn obstakels.
Indien je een point tot point link wil realiseren lees deze blogpost door
Een Mikrotik wireless configuratie bij een point to point verbinding is niet zo eenvoudig. Je dient rekening te houden met enkele onderwerpen en deze zijn zeer belangrijk om weten. Lees hier wat je precies dient te weten.
Mikrotik draadloze configuratie onderwerpen
De basis draadloze configuratie van de Mikrotik router
Ik heb de draadloze interfaces van de Mikrotik router gereset. Dit om daarna je stap voor stap te tonen hoe je een Mikrotik draadloze configuratie dient uit te voeren. Het gaat hier over de Mikrotik RB962UiGS-5ACT2HnT.
Deze heeft namelijk de eigenschap twee wifi radio's te hebben, één op de 2.4 GHz. en één op de 5 GHz. frequentie. Daarom zie je op deze tutorial beide configuraties.
Draadloos gast netwerk configureren met cliënt isolation en VLAN
Om je privé netwerk te beschermen indien je gasten wilt laten verbinden met je netwerk kan je dat beter in een ander netwerk doen. Dit door middel van een virtueel accespoint een VLAN configuratie en een ander subnet.
In deze tutorial kan je dit duidelijk zien hoe je dit kan doen op een veilige manier zodat je privé netwerk steeds afgeschermd is van het gast netwerk.
Maak gebruik van CAPsManager om je accespoints in te stellen
Mikrotik CAPsMAN of anders gezegd Mikrotik capsmanager is een groot hulpmiddel indien je meerdere accespoints wil gaan configureren. In deze uiteenzetting kan je zien hoe je stap voor stap te werk moet gaan om dit te verwezenlijken. Je hebt een groot bedrijf zoals een hotel, school of magazijn dan is CAPsMAN hier op zijn plaats.
Mikrotik Wireless Wire dish kennismaking en bespreking van de 60 GHz.
Als voorbereiding op een 1 km linktest met een Mikrotik Wireless wire dish bespreek ik deze set.
Deze set bestaat uit twee 60 GHz. zender-ontvangers die een zeer snelle data doorvoer kunnen behalen. Doch zijn er nadelen omdat de frequentie zo hoog is dat een gering obstakel en zelfs weersomstandigheden er kunnen voor zorgen dat de link uitvalt. Hier komt millimeter werk bij kijken om deze schotels uit te richten en een stabiele opstelling is hier echt een noodzaak.
Point to Point verbinding configuratie met het nv2 protocol met Mikrotik
Hier ga ik je de werkwijze van een point to point configuratie laten zien. Eenvoudig met twee SXT 5 GHz. devices.
Een point to point verbinding wordt gebruikt om bijvoorbeeld je computer netwerk door te trekken naar een ander gebouw. Dit door middel van het door Mikrotik ontworpen Nv2-protocol.
Ook de WISP bedrijven maken daar gebruik van om hun klanten via een draadloze link van internet te voorzien.
Point to point verbinding met het 802.11 protocol met Mikrotik
Hier ga ik je de werkwijze van een point to point configuratie laten zien. Eenvoudig met twee SXT 5 GHz. devices.
Een point to point verbinding wordt gebruikt om bijvoorbeeld je computer netwerk door te trekken naar een ander gebouw. Hier realiseer ik de Point to Point verbinding met het 802.11-protocol
Ook de WISP bedrijven maken daar gebruik van om hun klanten via een draadloze link van internet te voorzien.
Point to point link optimaliseren
Een point to point verbinding optimaliseren beperkt zich niet tot het juist maar uitrichten van de link. Doch er komt meer bij kijken. In deze uiteenzetting zie je hoe je een stabiele wifi link kan bewerkstelligen en dit is dan nog basis. De CPU load die je in deze tutorial ziet is zeer hoog omdat ik op het te meten toestel ook de bandwidth tool gebruik. Dit is een afrader maar je ziet dan ook welke factoren er allemaal meespelen bij het finetunen van een point to point link. Je kan door middel van de bandwidth server de snelheid gaan meten. Dit kan je hier zien.
Point to Multi Point configuratie met Mikrotik deel1
Mikrotik Point to Multi Point configureren op de Omnitik. Ik gebruik hiervoor het nv2 protocol. Dit omdat dit de meest aangewezen manier is om een stabiele Point to Point verbinding op te bouwen. Meer weten over het nv2 protocol kan je hier nalezen.
Mikrotik draadloze access-list leren gebruiken
Om je Point to Point of Point to Multi Point verbindingen meer te beveiligen kan je gebruik maken van de access- list. Dit is een must om deze te gaan gebruiken want jij kan gaan beslissen welke Mikrotik toestellen kunnen gaan verbinden. Doch veel mensen kennen te weinig van deze access-list en gebruiken deze niet. Hier leer je deze te gebruiken zodat je Point to Point verbindingen meer beveiligd zijn.
Mikrotik draadloze connect-list leren gebruiken voorbeeld 1
Voorkom dat een andere Mikrotik cliënt gaat verbinden met het accespoint. Op deze manier kan je bij het uitvallen van de legitieme cliënt voorkomen dat een kwaadwillige je Point to Point verbinding overneemt. Dit is een voorbeeld hoe je de Mikrotik connect-list kan gebruiken.
Mikrotik draadloze connect-list leren gebruiken voorbeeld 2
Configureer de connect-list zodanig dat de bij een slecht signaal van de Point to Pint link automatisch een ander accespoint wordt gekozen. Dit is een zeer mooie toepassing om te demonstreren wat je kan bereiken met de Mikrotik connect-list.
Voorkom deauthentication aanvallen op je Point to Point verbinding
Door middel van een deauthentication aanval kan de aanvaller je point to point verbinding laten wegvallen. Dit is een speciale techniek die ik je hier ga tonen. Maar het belangrijkste is hier hoe kan je deze gaan voorkomen. Dit kan je hier zien in deze tutorial.