Deel dit onderwerp alstublieft!

Met console poort verbinden op Mikrotik

Verbinden met MikroTik via de console poort 

Het verbinden met de consolepoort op MikroTik  apparaten is niet zo moeilijk. Via de consolepoort verbinden kan uitkomst bieden als je MikroTik-router of -switch niet meer wil opstarten. Je denkt misschien dat je de router toch kunt redden met de netinstall-procedure. Dit is inderdaad waar; je kunt een hardwarematige reset uitvoeren, maar hiervoor heb je de resetknop nodig. Het is belangrijk om te weten dat de resetknop zeer kwetsbaar is, en veel mensen hebben meegemaakt dat de resetknop van MikroTik apparaten soms afbreekt. Als dit gebeurt, heb je een groot probleem als je niet meer kunt inloggen op de MikroTik-router of -switch. De consolepoort kan dan uitkomst bieden, en dat is wat ik je hier wil laten zien.

Wat zijn de benodigdheden bij gebruik van de console poort

Een console kabel om de router of switch te verbinden met de PC of laptop

Console poort

In dit schema zie je het aansluitschema van de RJ45-consolepoort zoals aangesloten op de MikroTik Cloud Core Routers. Ik vermoed dat dit schema geldig is voor alle MikroTik-apparaten, aangezien ik met de consolekabel zowel kon verbinden met de CCR als met de CRS-3xx, die zijn uitgerust met deze RJ45-consolepoort. Ik heb ook een test uitgevoerd bij de RB3011 en RB2011, en daar heb ik geen problemen ondervonden. Echter, bij de RB4011 ben ik er niet in geslaagd om te verbinden via deze poort.

In de eerste plaats heb je de consolekabel nodig, en hiervan zijn twee verschillende versies verkrijgbaar. Namelijk degene waarmee je kunt verbinden met de PC via USB naar de consolepoort, meestal met een RJ45-stekker. De oudere versie is echter de consolekabel met een seriële aansluiting, die moet worden gekoppeld aan de seriële poort op de PC. Hedendaagse PC's en laptops hebben echter geen seriële aansluiting meer. Mijn eerste keuze is dan ook de consolekabel met de USB-stekker. Wat ik nog wil meegeven is dat er MikroTik-apparaten zijn die uitsluitend een consolepoort hebben via een seriële aansluiting, maar dit is voor later. Hierboven zie je deze twee modellen consolekabels. Het tweede dat je nodig hebt, is de software om te communiceren via de consolekabel met de MikroTik-router of -switch. De kabels kun je overal op internet vinden en aanschaffen.


De software die communiceert met de MikroTik toestellen via de PC of laptop

Een uitstekende software die je hiervoor kunt gebruiken, is PuTTY. PuTTY is een terminal-emulator die meerdere protocollen ondersteunt, zoals Telnet, SSH en andere. Hiermee kun je verbinden met verschillende soorten UNIX-achtige servers, waaronder ook de MikroTik-apparaten. Ik heb daar zeer goede ervaringen mee. Dit programma bestaat als een klein programma dat niet hoeft te worden geïnstalleerd op de pc. Er bestaat echter ook een andere versie die je wel kunt installeren, en deze geniet mijn voorkeur. PuTTY kun je hier downloaden. Als je wilt zien wat er op de achtergrond gebeurt bij het opstarten van de MikroTik-router of -switch, moet je zeker de consolepoort gebruiken om zo verbinding te maken met je pc. Ik geef je alvast een voorproefje met de onderstaande afbeelding.


Niet elke MikroTik router beschikt over een console poort

Je moet wel weten dat niet elke MikroTik-router beschikt over een consolepoort, zelfs geen seriële aansluiting, ook al zou je bij het zien van de printplaat denken dat deze wel over een seriële poort beschikt. Als je denkt dat je een aansluiting voor een seriële poort ziet die nog niet is afgewerkt, dan vergis je je. Klik op de afbeelding om deze te downloaden en beter te bekijken. MikroTik geeft hierover aan dat bepaalde routers waar standaard geen console/seriële aansluiting op zit, niet kunnen worden omgebouwd. Dit komt doordat er een speciale bootloader ontbreekt die de seriële header doet werken. Deze bootloader kan niet als optie worden geïnstalleerd. Dit is goed om te weten, toch? Indien je alsnog wil inloggen kan je ook een tool gebruiken Woobm-USB genaamd.


Routers die over geen console of seriële poort beschikken zijn niet te redden

Als we nu uitgaan van het worstcasescenario waarbij de MikroTik-router niet over een consolepoort beschikt en de resetknop is afgebroken, en je om een of andere reden niet meer kunt inloggen op deze router, dan kan het niet slechter, toch? In dit geval moet je de router als verloren beschouwen. Waarom, vraag je? Omdat je zonder de resetknop geen hardwarematige reset kunt uitvoeren. Dit is natuurlijk een vervelende situatie. De boodschap luidt dan terecht: 'Wees heel voorzichtig met de resetknop en behandel deze met zachtheid. 


Waarvoor kan je de console poort gebruikt worden op de MikroTik toestellen

In de eerste plaats kun je via de consolepoort gewoon inloggen op de MikroTik-router, zoals in het nieuwe terminalvenster. Natuurlijk is dit overbodig, want je kunt dit ook doen in Winbox. Dit is dan ook niet nuttig om te doen. De consolepoort van de MikroTik-router wordt pas nuttig bij inlogproblemen of als we uitgaan van het scenario zoals hierboven, waar de resetknop is afgebroken. Je weet dat je de resetknop nodig hebt om de router een hardwarematige reset te geven, maar je hebt deze ook nodig als je de router of switch in de netinstall-modus wilt plaatsen. Als we ervan uitgaan dat de resetknop is afgebroken en niet meer kan worden vast gesoldeerd, dan heb je een groot probleem. Dit hoeft echter niet het probleem te zijn, want de consolepoort kan een oplossing bieden. Deze werkwijze wil ik je laten zien in een filmpje dat ik heb gemaakt in deze blogpost.


Hoe ga je te werk en welke parameters moet je ingeven

Als je de consolekabel hebt aangeschaft, kun je aan de slag. Het eenvoudigste dat ik je wil laten zien, is het resetten van de router via de consolepoort. Uiteraard moet je nog beschikken over een geldige login. Steek de consolekabel in een USB-poort van je pc en controleer of deze te zien is in Apparaat beheer. Onthoud zeker en vast de gebruikte COM-poort. De onderstaande screenshot die ik heb gemaakt, moet duidelijkheid brengen

In mijn geval is dit een pc uitgerust met Windows 10. Om te zien welke COM-poort de consolekabel gaat gebruiken, ga je naar Apparaatbeheer en kijk je naar de poorten. De screenshot is daar zeer duidelijk in. De COM-poort is hier COM5. Deze poort die je ziet, moet je zeker onthouden.  


Hoe ziet de console poort eruit en waar is deze te vinden op de MikroTik router of switchen

Op de MikroTik-routers en switches zijn twee soorten consolepoorten te vinden, namelijk die in de vorm van een RJ45-aansluiting en een seriële aansluiting. Ik laat dit zien aan de hand van twee MikroTik-toestellen. Op afbeelding 1 is de poort in de vorm van een RJ45 te zien. De tweede afbeelding toont de poort in de vorm van een seriële poort. Deze consolepoort kan zich ook aan de achterkant bevinden, zoals bij de bekende RB4011, RB3011 en RB2011. Bij de nieuwe CRS326 en CRS328 zijn deze aan de voorkant te vinden. Als je dit leest en je kijkt naar de consolepoorten op je MikroTik-toestel, zal je ze snel herkennen. Nu je de aansluitingen weet, kijk even naar de PuTTY-instellingen en je kunt aan de slag.


Putty configureren om te communiceren met de router of switch

Open Putty en vink Serial (1) aan, vervolgens vul de door jou geziene com poort (2) in en vul als speed 115200 in (3). Klik links op Serial (4). Dit zijn de eerste stappen maar verder is het ook zeer simpel. Bij flow control (5) selecteer je RTS/CTS. Daarna klik op open (6) en Putty is klaar om te communiceren met de router of switch.
Zo simpel gaat dit maar het is een kwestie van kennis. Indien je de router of switch van stroom voorziet kan je de opstart procedure volgen. 


Mijn ervaring met het uittesten van de console poort 

Bij het uittesten van de RJ45-consolepoort op verschillende MikroTik-toestellen kon ik probleemloos inloggen, behalve bij de RB4011iGS+RM. Zeer vreemd, want bij het uitvoeren van dezelfde test met een RB4011iGS+5HacQHnD-IN werkte de verbinding wel. Het is duidelijk dat ik te maken heb met een of andere bug. Ik heb MikroTik hiervan op de hoogte gebracht en zal je op de hoogte houden zodra ik een oplossing heb ontvangen. 

Op de bovenstaande screenshot die ik heb gemaakt, zie je dat de test met de RB4011iGS+5HacQHnD-IN wel is gelukt. Ik heb voor alle duidelijkheid de tekens vergroot zodat je ze goed kunt lezen. Aangezien ik deze sessie op mijn laptop heb uitgevoerd en er nog geen screenshot kon worden gemaakt, moest ik de consolekabel loskoppelen. Daarom staat er bovenaan de screenshot 'Putty (inactief)'. Tot zover mijn goede ervaringen, op één uitzondering na.

Indien je de volledige procedure wil volgen op deze video die ik heb gemaakt zal alles zeer duidelijk worden. Ik wens je alvast veel kijk en leergenot toe.


Wat indien je router of switch een seriële poort heeft

Nu de blog stoppen zou maar half werk zijn. Dit komt doordat er MikroTik toestellen zijn die beschikken over een seriële poort. In deze situatie bestaat de consolepoort niet uit een RJ45-aansluiting, maar uit een seriële aansluiting. Hier kun je ook gebruik van maken om te verbinden met de router of switch. Er is echter een probleem, aangezien de huidige laptops en pc's niet meer beschikken over een seriële poort. Hoe kun je dit nu oplossen? Je koopt een kabel van USB naar een seriële poort. Wees niet ongerust over hoe je alles moet installeren, want ik ga dit ook stap voor stap laten zien. Op deze manier ga je alles beter begrijpen en alles kunnen uitvoeren wat hier wordt besproken.


Wat zijn de benodigdheden indien je de seriële poort wil gebruiken als console poort

Als hardware heb je een USB naar Seriële poort converter en een seriële kabel nodig

Indien je PC of laptop geen seriële poort heeft moet je een USB to Serial converter kopen. Deze bestaat in verschillende vormen. Ik heb op de bovenstaande afbeelding een voorbeeld geplaatst. Je hebt ook een seriële kabel nodig om de verbinding te maken met de Mikrotik router of switch. De kostprijs kan verschillend zijn, kijk dus uit wat je koopt. Ik meld je hier welke kabels ik heb gebruik zodat je weet welke kabels en converters werken om dienst te doen als console aansluiting. Ik maak gebruik van de StarTech USB A naar RS232 DB9 seriële kabel converter deze is zeer prijzig dus ik probeer nog een ander model uit namelijk een Allteq USB A to serial RS232 DB9 deze is te verkrijgen bij allekabels.be. De prijs is zeer verschillend daarom mijn nieuwsgierigheid en je weet meteen welke je kan aankopen.  

1-Data Carrier Detect
2- Receive Data
3- Transmit Data
4- Data Terminal Ready
5- Ground
6- Data Set Ready
7- Request To Send
8- Clear To Send
9- Ring Indicator

Als je wil weten hoe de aansluitingen zijn gemaakt op de StarTech USB A naar RS232 DB9 seriële kabel converter bekijk de afbeelding links. Bekijk ook de functie van de pinnen. Misschien heb je daar geen boodschap aan maar voor sommigen kan dat interessant zijn is het niet?


Welke seriële null-modem kabel kopen

De benodigde seriële kabel aankopen is een ander paar mouwen, want er bestaan vier verschillende soorten. Met vier verschillende soorten bedoel ik niet de stekkers, maar hoe ze zijn bedraad. Twee van deze seriële kabels zijn niet bruikbaar voor wat ik wil doen. Dit zijn de seriële null-modemkabel met full handshake en de seriële kabel met gedeeltelijke handshake. Welke kabels kun je wel gebruiken? Dit is de seriële null-modemkabel zonder handshake, maar mijn voorkeur gaat uit naar de tweede bruikbare kabel, namelijk de seriële null-modemkabel met loopback handshake. Ik toon hieronder de twee modellen die bruikbaar zijn.


Bedradingsschema van de bruikbare seriële null-modem kabel 

Null-modem kabel zonder handshake

    Bron: Mikrotik.com

Deze seriële null-modemkabel is alleen bedraad voor de zend- en ontvangpinnen. Met deze seriële kabel is hardware flow control niet mogelijk. De enige manier om flow control uit te voeren, is door middel van de gebruikte software, met behulp van de Xoff- en Xon-karakters in en uit te schakelen. Deze kabel is te gebruiken om te verbinden met de consolepoort van de MikroTik-router. Er bestaat echter een betere versie. Indien je deze kabel gebruikt op een apparaat waarop hardware flow control is ingeschakeld, gebeurt het dikwijls dat de software vastloopt. Dit moet vermeden worden.

Null-modem kabel met loopback handshake

    Bron: Mikrotik.com

Deze null-modemkabel met loopback handshake functie lost het bovengenoemde probleem op. Hardware flow control is nog steeds niet mogelijk, maar de software gaat denken dat er een handshake is uitgevoerd, terwijl de uitgezonden handshake door zichzelf wordt beantwoord. Als je het schema volgt, zie je waarom. Het zendgedeelte is rechtstreeks verbonden met het ontvanggedeelte en andersom; het ontvanggedeelte is rechtstreeks verbonden met het zendgedeelte. Daarom de naam de seriële null-modemkabel met loop-back handshake. Deze geniet mijn voorkeur. Waar je deze kunt aankopen, laat ik je spoedig weten.

Als software gebruik ik terug Putty om in te loggen

Om de consolepoort via de seriële poort te demonstreren, ga ik terug Putty gebruiken. Putty is terminal emulatiesoftware en is gemakkelijk te gebruiken, niet alleen voor de seriële poort, maar ook voor SSH en Telnet. Als je meer wilt weten over Putty, kun je dit bekijken op de Wikipedia-website.

Verbinden met de console poort door middel van een seriële kabel in praktijk

Eerst en vooral plug ik de StarTech USB A naar RS232 DB9 seriële kabel converter in een USB poort van mijn PC en kijk welke com poort deze heeft. Het is raar maar ik krijg opnieuw de com5 te zien net dezelfde com poort toen ik de console kabel gebruikte. Windows 10 ziet dus geen enkel verschil ik ben benieuwd want dat gaat geven. 

Het instellen van Putty om te verbinden met de console van de MikroTik toestellen.

Open Putty en vink Serial (1) aan. Vervolgens vul je de door jou gezien COM-poort (2) in en stel je de snelheid in op 115200 (3). Klik aan de linkerkant op Serial (4). Dit zijn de eerste stappen, maar verder is het ook zeer simpel. Bij Flow Control (5) selecteer je RTS/CTS. Daarna klik je op Open (6) en Putty is klaar om te communiceren met de router of switch. Dit is uiteraard dezelfde werkwijze bij het gebruiken van de consolekabel. Eenmaal het terminalvenster is geopend, kun je aan de slag. Bekijk binnenkort de video die ik hierover ga maken, waarin ik laat zien hoe je kunt verbinden met de MikroTik-router of -switch via de seriële poort. Doch ik wacht nog steeds achter een kabel.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwe video tutorials 


Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies. 

Mobiele versie afsluiten