Mikrotik Omnitik PG-5HacD configuratie en aansluiten van Nanostations
Mikrotik Omnitik PG-5HacD is naar mijn mening een sterk verbeterde versie van de eerder uitgebrachte Omnitik U-5HnD. De vernieuwde Omnitik heeft namelijk vijf Gigabit Ethernet poorten en heeft een krachtige CPU. De Mikrotik Omnitik PG-5HacD heeft een ingebouwde 802.11 a/n/ac Dual Chain draadloze radio. Daardoor behoord hij dus bij de modernere apparaten. Deze heeft uiteraard terug twee geïntegreerde 7,5 dBi 5 GHz omni-antennes. Dit maakt de Mikrotik Omnitik tot een veelzijdig toestel. Deze wifi radio is achterwaarts compatibel. Dit wil zeggen dat hij de oudere A/N protocols ook ondersteund. Dit zorgt ervoor dat je uw infrastructuur niet helemaal hoeft te vernieuwen. Doch het is het overwegen waard. De Omnitik PG-5HacD is uitgerust met een krachtige 720MHz CPU en 128MB RAM. De OmniTIK 5 PoE ac beschikt over een temperatuur en voltage monitoring systeem. De vernieuwde weerbestendige buitenbehuizing is daarnaast fel verbeterd. Wat ik een zeer groot pluspunt vind. Het deurtje die de kabel aansluitingen afschermt kan nu door middel van een schroef vastgezet worden. De afdichting van de eerder uitgebrachte Omnitiks waren wat onhandiger en gemakkelijk los te krijgen.
Configuratie uitgevoerd met een OmniTik 5 PoE ac
RouterOS versie | 6.44.1 |
Firmware | 6.44.1 |
De Mikrotik Omnitik 5 PoE ac versie kan door middel van PoE andere toestellen van stroom voorzien
De Mikrotik Omnitik PG-5HacD bestaat ook zoals de voorganger met of zonder PoE out .
Doch deze kunnen allebei gevoed worden met de PoE in interface. Een mooi meegenomen optie is dat deze Omnitiks zowel de passieve als de 802.3 at PoE invoer ondersteunen. Met passief bedoel ik dat de Omnitik van stroom kan voorzien worden door een voeding. De ondersteunde voltage is hiervan 12 tot 57 volt. Bij de Omnitik met PoE out kunnen de ethernet poorten 2 tot 5 andere PoE-apparaten voeden. Gesteld dat het te voeden toestel dezelfde spanning ondersteund. Bijgevolg betekend dat minder stroomadapters en kabels om je zorgen over te maken. Door middel van deze PoE toepassing kan je dus een verzorgd uitziende infrastructuur opstellen. Bij de Europese T568B modus worden de aders 4,5 voor de + pool en de aders 7,8 voor de - pool gebruikt. Nog een punt dat je in gedachten moet houden. De bijgeleverde stroom adapter volstaan niet om meerdere toestellen van stroom te voorzien.
Zie de afbeelding hiernaast hoe power over ethernet door de niet gebruikte aderen wordt gestuurd.
Het maximale uitgangsvermogen van elke Ethernet-poort in deze modus is 1A dit is het totaal maximaal vermogen. Om een maximaal uitgangsvermogen te bereiken, raad ik je aan om bijvoorbeeld de Meanwell AD-155B te gebruiken. Deze voedingen zijn robuust en er kunnen backup batterijen worden aangesloten. Dit heeft zijn voordelen als zich een stroomstoring voordoet. Indien je een PoE switch gebruikt denk er aan dat deze per poort maar 30 watt maximaal aankan. De Omnitik alleen al heeft een verbruik van 15 watt. Hou hiermee rekening want de 802.3af / at uitgang is beperkt tot 30W. Een externe voeding zoals de Meanwell AD-155B en een PoE inserter is dus aangewezen. Dit als je meer dan 1 extra accespoint gaat aansluiten.
De Mikrotik Omnitik 5 ac en de wettelijke wifi bepalingen
De voor de US bestemde Mikrotik Omnitik PG-5Hac is in de fabriek reeds vergrendeld betreft de frequenties 5170-5250 MHz en 5725-5835 MHz. Deze vergrendeling kan niet worden gewijzigd. Doch de Mikrotik Omnitik PG-5HacD (internationaal) ondersteunt een bereik van 5150 MHz tot 5875 MHz. Deze frequenties worden wettelijk ingesteld bij het selecteren van de landinstellingen. Ook het werkelijk uitgestraald vermogen wordt hiermee aangepast. Meer weten over de wifi wetgeving lees dit hier.
Ik heb ook een wifi frequentielijst gemaakt die je hier kan inkijken.
De Mikrotik Omnitik 5 ac een universeel inzetbare oplossing
Deze Mikrotik Omnitik serie is evenals zijn voorganger een universeel toestel. De Omnitik-5 ac kan zowel gebruikt worden als draadloze router of als CPE. CPE staat voor Customer Premises Equipment. Deze worden meestal gebruikt door Wireless Internet Service Providers maar deze kunnen ook worden gebruikt op campings, jachthavens en dergelijke meer. Ik zeg hier niet voor niets dat deze universeel inzetbaar zijn. Wat me ook aan deze toestellen opvalt is dat ze overweg kunnen met een grotere routing tabel.