Met putty inloggen op Mikrotik router
Met putty inloggen op Mikrotik router doe je onder andere in geval van een overbelaste router. Dit omdat het programma niet veel geheugen en nog belangrijker niet veel vergt van de CPU van je Mikrotik router. Het programma laad geen plug-ins van de router naar het programma zoals Winbox en dit heeft zo zijn voordelen.
Een van deze voordelen zijn dat de Mikrotik routers CPU niet zo belast wordt omdat er geen GUI moet geladen worden. GUI staat voor graphical user interface.
Door middel van Putty kan je inloggen met SSH en kom je in de command line interface terecht. Deze heeft veel weg van het new terminal venster in Winbox.
De afkorting van command line interface is namelijk CLI. Met putty inloggen op Mikrotik routers is dus heel efficiënt indien je router op één of andere manier zwaar wordt belast. Een voorbeeld van zo'n belasting is een aanval op je router om deze te doen crashen. Een verkeerde configuratie en zo meer.
Putty ondersteund onder andere het Telnet protocol, het SSH-protocol en kan via een seriële kabel worden aangesloten. Dit maakt Putty zo bijzonder.
Doch moet je dan zeer goed op de hoogte zijn van de command-line programmering om deze te gaan gebruiken op de Mikrotik router.
Kortom met putty inloggen op de Mikrotik router is zeer aangeraden bij zware problemen.
In welke situaties kan je best met putty inloggen op Mikrotik routers?
In sommige gevallen kan je voor hebben dat je router niet meer reageert door een te zware CPU load. De oorzaak kan van alles zijn maar je zal geen verbinding kunnen maken met Winbox of Webfig. De kans dat een Mikrotik point to point verbinding vastloopt door teveel data verkeer is ook één van de gevallen dat je zal moeten proberen inloggen met Putty. Of anders wordt het klimmen geblazen indien deze in de mast hangt om de stroom te gaan onderbreken.
Ik heb het vermoeden dat je eerst en vooral gaat proberen het probleem op te lossen door met Putty in te loggen op je Mikrotik router of CPE is het niet?
Een probleem hoeft daarvoor niet van kwaadwilligen te komen. Het kan dus ook zijn dat je een configuratie fout hebt begaan. Misschien doet je router dienst als een DNS-resolver. De router kan vervolgens de vele DNS-aanvragen niet aan en loopt dus vast. Met putty inloggen op Mikrotik router kan dan de oplossing bieden.
Doch met Putty inloggen lukt in sommige gevallen niet doordat de CPU dan meestal op 100% draait.
Wat maakt het inloggen met winbox zo zwaar voor de Mikrotik routers?
Winbox is CPU intensief omdat een grafische interface wordt geladen. Winbox laad vervolgens plug-ins van de router in die moeten geladen worden.
Dit geeft even een boost op de werking van de CPU. Daarom is Putty aangewezen omdat je dan gaat werken met een soort van new terminal die de CPU niet of weinig belast. Denk nu niet dat Winbox geen goede tool is. Je kan Winbox steeds gebruiken maar als probleem oplossing kan inloggen via SSH soms een oplossing bieden.
Het voordeel van gebruik te maken van putty
Het grote voordeel is dat Putty immers geen grafische interface moet laden, op die manier wordt de CPU van de router ontzien van deze zware taak.
Je kan het best met putty inloggen met het SSH-protocol omdat deze namelijk de veiligste manier van werken is. SSH staat voor Secure Shell.
Daarom raad ik steeds aan om vervolgens het veiliger SSH protocol te gebruiken. En niet het verouderde Telnet-protocol dat niet versleutelde data verstuurt.
Met SSH kan je namelijk een beveiligde verbinding maken met je Mikrotik router. Je kan het zowat voorstellen als het new terminal venster van je router.
Zodoende bestaat er nog een kans dat je uw router terug aan de praat krijgt door een reboot uit te voeren, echter dat lukt niet bij alle gevallen.
Dus kan je als je Mikrotik router niet volledig is vastgelopen toch nog pogingen ondernemen om bijvoorbeeld uw router te rebooten of te resetten.
In dat laatste scenario moet je echter een volledige her-configuratie uitvoeren.
Putty en het SSH protocol een onmisbaar programma voor de systeem beheerders.
Putty is vervolgens een veel gebruikt terminal-emulatieprogramma. Het programma wordt zeer veel gebruikt en gewaardeerd bij systeem en netwerk beheerders.
Je kan onder andere inloggen met verschillende protocollen. Namelijk: SSH, Telnet en seriële console wat Putty universeel maakt.
De verbinding tussen de terminalsoftware en de toestellen verloopt tegenwoordig via het SSH-protocol, dat als veilige opvolger wordt gezien voor het verouderde Telnet protocol. Zodoende kan je met commando regels programmeren op onder andere switches, servers, routers en dergelijke meer.
De software is beschikbaar voor Windows en Unix-achtige besturingssystemen. Daar Putty SSH ondersteund is dit programma een zeer krachtige tool.
Je kan ook Winbox gaan gebruiken om in te loggen op de Mikrotik router. Dit kan je hier zien.