60 GHz verbinding maken met MikroTik
Het realiseren van een 60 GHz verbinding is geen eenvoudige taak, de 60 GHz wifi verbinding is zeer moeilijk, voornamelijk vanwege de zeer rechtlijnige golflengte van de 60 GHz-frequentie. Deze eigenschap vereist nauwkeurige uitlijning voor optimale prestaties. Bovendien is het van groot belang om te weten dat 60 GHz verbindingen zeer gevoelig zijn voor weersinvloeden en atmosferische storingen. Zelfs de aanwezigheid van zuurstof kan invloed hebben op de signaaloverdracht. Lees zeker verder en ontdek de eigenschappen van de 60 GHz wifi verbinding.
Een 60 GHz verbinding heeft op korte afstand een zeer groot voordeel
De 60 GHz-verbinding heeft als grootste voordeel een breed beschikbaar frequentiespectrum, wat hogere datasnelheden mogelijk maakt. Echter, de kortere golflengte en hogere gevoeligheid voor obstakels vereisen zorgvuldige plaatsing van antennes en uitgebreide planning bij het implementeren van 60 GHz wifi verbindingen. Zoals ik al zei, kun je met een 60 GHz verbinding een zeer hoge snelheid behalen. Uiteraard is deze snelheid afhankelijk van de omgeving, plaatsing en de af te leggen afstand. Het plaatsen moet met de hoogste precisie gebeuren, anders werkt het niet. Er kunnen theoretische snelheden worden bereikt tot wel 2 Gb/s. Dit is aanzienlijk veel in tegenstelling tot de 5 GHz point-to-point links, nietwaar?
60 GHz wifi verbinding is (nog) niet gedeeld
Nog een voordeel is dat de 60 GHz-frequentie (nog) niet zo veel wordt gebruikt. En de 60 GHz-frequentie is geen gedeelde frequentie, en dit heeft zijn voordelen. De point-to-point link wordt minder gestoord, met als resultaat een betere datadoorvoer. Ook hoef je geen rekening te houden met DFS en de wetgeving. Uitgezonderd dat je de regio moet selecteren wordt alles automatisch wettelijk ingesteld.
Zuurstofmoleculen gooien roet in het eten
Een bijkomende technische eigenschap van 60 GHz wifi is de gevoeligheid voor zuurstofabsorptie. Het 60 GHz-signaal wordt sterk geabsorbeerd door zuurstofmoleculen in de atmosfeer, wat resulteert in een beperkt bereik van de verbinding. Hierdoor kan het signaal sneller verzwakken dan bij lagere frequenties, zoals de 5 GHz-frequentie, vooral over langere afstanden. Dit kan ervoor zorgen dat de 60 GHz wifi-verbinding kan uitvallen. Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar om dit probleem aan te pakken.
Om de uitval van de 60 GHz verbinding op te vangen, is er een 5 GHz-backup
Spijtig genoeg beschikt niet elk 60 GHz-toestel van MikroTik over een backup op 5 GHz. Een voorbeeld hiervan is de Wireless Wire Dish, een soort grid antenne in de vorm van een schotel (onderaan links te zien). Uiteraard kun je een redundante link configureren met een extra toestel, maar het is beter als de 5 GHz-backup ook is ingebouwd. Een mooi voorbeeld hiervan is de Mikrotik Cube 60G ac (onderaan rechts te zien). Als de 60 GHz-verbinding het niet haalt, neemt de 5 GHz-link het over. Dit is mooi meegenomen, hiermee ondervind je geen onderbrekingen meer. Ook al is de snelheid in tegenstelling tot de 60 GHz-verbinding heel wat trager. Maar goed, beter trager dan helemaal geen verbinding, nietwaar? De paradepaardjes zijn de middelste, de Wireless Wire Cube Pro. Deze heeft als extra optie dat het beschikt over een vijfde kanaal dat minder gevoelig is voor de absorptie van zuurstofmoleculen. Dit is belangrijk als je twijfelt tussen de Cube en de Cube Pro, toch?
Je ziet dat een 60 GHz verbinding maken met kennis van zaken moet gebeuren, anders kom je bedrogen uit. Bekijk een uiteenzetting op mijn YouTube kanaal. Ook hoef je geen rekening te houden met DFS en de wetgeving. Uitgezonderd dat je de regio moet selecteren wordt alles automatisch wettelijk ingesteld.
Nog een voordeel is dat de 60 GHz (nog) niet zoveel wordt gebruikt want de 2.4 en 5 GHz zijn verzadigd.
De 60 GHz frequentie is geen gedeelde frequentie en dit heeft zijn voordelen. De point-to-point link wordt minder gestoord met een betere datadoorvoer als resultaat.
Nadelen van een 60GHz point to point verbinding
Een groot nadeel van een 60 GHz verbinding is de beperkte afstand, die maximaal 800 meter is, afhankelijk van de gebruikte apparaten. Dit komt doordat de energie van de 60 GHz-radiogolven wordt geabsorbeerd door zuurstof, wat de beperkte afstand van deze apparaten verklaart. Een ander nadeel van de 60 GHz point-to-point verbinding is dat deze geen obstakels verdraagt, wat ook geldt voor een 5 GHz-verbinding. Echter, doordat de frequentie nog hoger is, kan zelfs een klein obstakel ervoor zorgen dat de 60 GHz-verbinding faalt. Zoals eerder aangehaald, zijn 60 GHz-verbindingen zeer gevoelig voor atmosferische storingen. Het gevolg is dat de link bij de geringste weersinvloeden kan uitvallen. Ken je de basis niet van een point to point verbinding raad ik je aan dit artikel te lezen. Dit zal je zeker op weg helpen meer begrip te krijgen van de vereisten. Op deze manier zal een 60GHz verbinding maken met de nodige kennis gebeuren.
Een 60GHz verbinding maken met de Cube 60G ac
Ik geef een demonstratie van hoe je een 60GHz verbinding kunt configureren met een back-upverbinding op 5 GHz, met behulp van de MikroTik Cube 60G ac. Dit toestel heeft twee ingebouwde radio's: één voor de 60 GHz-frequentie en één voor de 5 GHz-frequentie. Hiermee creëer je een redundante verbinding. Houd er rekening mee dat de 5 GHz-radio slechts één chain heeft. Dit resulteert in aanzienlijk lagere snelheden in vergelijking met de 60 GHz-verbinding, maar het beperkt de downtime. In de onderstaande video die ik heb gemaakt, zie je de configuratie van de Cube. Ik maak gebruik van een bonding-interface om de redundantie te garanderen. Indien je meer wil weten over een 802.11 5GHz point-to-pointlink lees hierover meer op een andere blogpost.
Een 60GHz point to point verbinding realiseren wat moet je weten
Daar een 60GHz verbinding maken met de nodige kennis moet gebeuren wil ik je een paar aandachtspunten meegeven. Weet dat deze verbindingen zeer nauwkeurig moeten worden geplaatst. Plaats de 60 GHz toestellen op stabiele infrastructuur zoals een pyloon of tegelvoet. Het uitrichten moet tot op de mm nauwkeurig zijn uitgevoerd en eens uitgericht mogen de toestellen niet gaan bewegen of zwiepen. Dit is de basis voor een geslaagde 60 GHz verbinding. Dit is zeer belangrijk om weten.
Vermijd het kleinste obstakel, beide stations moeten naar elkaar kunnen kijken. Indien je gebruik maakt van de Wirless Wire dish gebruik desnoods montage beugels zoals de solidmount. Ik heb een bespreking gemaakt over deze kit. Deze kan je op mijn YouTube kanaal bekijken. Opgelet de Wireless Wire heeft geen 5GHz backup.
60 GHz radio is uitgerust met een licentie3
De 60 GHz toestellen van Mikrotik zijn uitgerust met een licentie3. Dit wil zeggen dat je een 60GHz point to point verbinding kan maken. Deze fungeren niet als accespoint. Ook de 5GHz radio heeft een licentie 3. Je denkt misschien ik ga deze upgraden naar een licentie 4. Ik moet je dan teleurstellen want je kan de 5 GHz radio upgraden maar bij de 60GHz radio lukt dat niet. Upgraden naar een hogere licentie heeft geen enkele invloed op de 60 GHz infrastructuur. Laat dit duidelijk zijn. Je ziet op de onderstaande screenshot dat beide frequenties in een ander tabblad zijn verwerkt.
Wat zijn de Europese 60 GHz kanalen
De Europese 60 GHz-kanalen zijn te zien in de onderstaande tabel die ik heb gemaakt. Deze kanalen hebben een zeer grote bandbreedte in vergelijking met de 2.4 en 5 GHz-frequentie. Dit verklaart de hogere snelheid. Je vraagt je misschien af welk uitgangsvermogen deze 60 GHz-toestellen hebben. Ze hebben een maximaal uitgestraald vermogen van 20 watt, of anders gezegd, 43 dBm. De golflengte van deze toestellen is 5 mm, wat zeer rechtlijnig is. De stralingshoek van dit toestel is 11°. Hierdoor is het precies uitrichten van beide Cube's van essentieel belang.