MikroTik verbinden op Telenet WiFree
Verbinden met MikroTik op Telenet WiFree is wel degelijk mogelijk. Ik heb dit getest met een mAP2nD en een Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT, en het is gelukt bij beide toestellen. Wat zijn de verschillen tussen deze toestellen? Het zit in de hoeveelheid wifi-radio's die in deze toestellen zijn verwerkt. Een mAP2nD heeft maar één 2.4 GHz wifi-radio. De Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT heeft er twee ingebouwd, en dit biedt een groot voordeel om verbinding te maken met Telenet WiFree. De doorvoer van gegevens is niet zo beperkt als bij de Mikrotik mini AP. Er is echter een groot prijsverschil tussen deze twee toestellen. Als je kiest voor een mobiele oplossing zonder al te veel gegevensoverdracht, volstaat de mAP2nD. Wil je een betere doorvoer om verbinding te maken met Telenet WiFree, dan moet je iets meer uitgeven aan een Mikrotik-router.
Hoe werkt Telenet WiFree
Iedere klant van Telenet heeft een draadloze router beschikbaar die een privénetwerk uitzendt. Maar als de klant dat wil, zendt deze router ook een publiek toegankelijk netwerk uit. Daar kan iedere Telenet-gebruiker op inloggen, waar hij zich ook bevindt. Indien er een Telenet-router in de buurt is, kun je erop inloggen via Telenet WiFree. Er is wel één voorwaarde aan verbonden: de klant moet ook Telenet WiFree op zijn router geactiveerd hebben. Normaal staat deze al geactiveerd, maar je kunt deze functie in- en uitschakelen in het configuratiescherm van je Telenet-router. Zo ontstaat er in zekere zin een win-winsituatie voor iedere Telenet-klant.
Telenet WiFree en de nodige protocollen
Het is vrij eenvoudig om met standaardapparaten zoals een tablet, iPhone of laptop in te loggen, maar met MikroTik verbinden op Telenet WiFree is een ander verhaal. Daarom ga ik eerst bespreken welke protocollen nodig zijn. Naar mijn mening is het niet de veiligste manier, maar momenteel lijkt het onvermijdelijk. Om met MikroTik verbinding te maken met Telenet WiFree, moet je een security profile aanmaken. Waarom bespreek ik dit eerst? Omdat het niet over WPA2 PSK gaat. Voor authenticatie moet je gebruikmaken van EAP, wat staat voor Extensible Authentication Protocol. Dit protocol zorgt ervoor dat je naadloos kunt overschakelen van het ene Telenet WiFree punt naar een ander zonder opnieuw aan te melden. Daarnaast moet je ook TTLS gebruiken, wat staat voor Tunneled Transport Layer Security. Er vindt ook een tweede verificatie plaats middels MSCHAPv2, wat staat voor Microsoft Challenge Handshake Authentication Protocol v2. Dit zijn de protocollen die we zullen gebruiken om met MikroTik verbinding te maken met Telenet WiFree.
Om de video te bekijken klik op de nummers
In deze video die ik heb gemaakt zie je de stap voor stap Mikrotik TelenetWiFree configuratie. Gedenk wel dat je steeds indien je een andere Telenet router verbindt de DHCP-cliënt moet herinstellen. Dit is wel vervelend maar met de Mikrotik verbinden op Telenet WiFree met een extra toestel is soms hardnekkig. Sommige mensen zijn toch al op hindernissen gestoten. Ik heb ook een tutorial hoe te verbinden met TelenetWiFree met een Ubiquiti AirOS toestel.
De Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT is een veelzijdig paardje. Daarom is dit mijn keuze geworden om het verbinden met TelenetWiFree onderwerp te gaan demonstreren. Deze heb ik ook al in andere uiteenzettingen gebruikt omdat deze beschikt over zowel de 2.4 GHz. als een 5 GHz. wifi radio. Deze router kan ook gebruikt worden als failover router van Telenet naar 4G. Deze router is zeer geschikt als thuisrouter met 5 ethernet poorten. In deze video hierboven gebruik ik de 2.4 GHz. radio om te gaan verbinden met Telenet WiFree. Dit omdat de 2.4 GHz. iets beter door obstakels heen kan dan de 5 GHz. Daar de Telenet router binnen hangt is de muur een eerste obstakel waardoor de radiogolven heen moeten. Vijanden van de wifi radiogolven kan je hier bekijken. De 5 GHz. radio gebruik ik hier als accespoint om te kunnen gaan inloggen met de smartphone, IPhone, tablet en dergelijke meer. Ook de ethernet poorten kan je gaan gebruiken. Dit om een ander netwerktoestel te kunnen verbinden met het Telenet WiFree netwerk door middel van een netwerkkabel. Je kan deze configuratie ook gebruiken voor in te loggen op een jachthaven hotspot ook al moet je dan uw login van Telenet niet gaan gebruiken.
Deze onderstaande onderwerpen kunnen een meerwaarde betekenen voor deze configuratie
Indien je meer veiligheid wil inbouwen in deze Met Mikrotik verbinden op Telenet WiFree configuratie mag de kennis van de firewall niet ontbreken. De filter rules chains kennen is zeker een grote meerwaarde. Hierover heb ik ook een blogpost aangemaakt met als titel; "Mikrotik firewall filter rules". Op deze manier kan je uw router meer beveiligen. Wil je meer weten over Mikrotik configuraties bekijk ook deze blogpost met allerlei andere Mikrotik configuraties. Ik ben er vrij zeker van dat er iets tussen zit die je ook kan gebruiken.