Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik Wireless Wire Dish

Mikrotik wireless wire dish bespreking

De Mikrotik Wireless Wire Dish ook wel de Mikrotik LHGG-60ad genaamd is een baanbrekende oplossing voor een Point to Point verbinding. De Mikrotik Wireless Wire Dish werkt namelijk op de 60 GHz. frequentie. Het resultaat hiervan is verbluffend want hierdoor kunnen hoge datadoorvoeren worden bereikt. Doch ik wil je nu al vertellen dat er ook nadelen aan verbonden zijn. Je kan geen grote afstanden overbruggen met deze prachtige toestellen en ze zijn zeer onderhevig aan atmosferische invloeden. Ook het uitrichten moet met zeer hoge precisie gebeuren want de Mikrotik Wireless Wire Dish kit heeft een golflengte van maar 5 mm. Dit is goed om weten en deze nieuwe vorm van een Point to Point verbinding verdient onze aandacht is het niet?

De Mikrotik LHGG-60AD schotels werken op een zeer hoge frequentie en dit heeft ook zijn nadelen

Zoals ik al heb aangehaald werken de Mikrotik Wireless Wire Dish op een zeer hoge frequentie. Dit heeft ook zijn nadelen want de radiogolven zijn zodanig rechtlijnig dat er geen enkel obstakel tussen de zender en ontvanger mag zijn, maar dat niet alleen. Een Point to Point link uitgerust met deze Mikrotik LHGG-60AD schotels is zeer onderhevig aan atmosferische storingen en weersinvloeden. Hierdoor wordt de stabiliteit en de datadoorvoer fel beïnvloed. Dit resulteert soms in een onstabiele trage verbinding en bij slecht weer het uitvallen van de verbinding. Om deze uitvallen op te vangen implementeer een extra verbinding op de 5GHz. bijvoorbeeld. Mikrotik heeft dit probleem ingezien en heeft bij de Mikrotik Cube 60G ac een extra 5GHz. radio ingebouwd. Op deze manier kan je zonder problemen een redundante link verwezenlijken. Je kan hierover meer lezen op mijn blogpost getiteld "60GHz. verbinding maken met Mikrotik". 

Mikrotik Wireless Wire Dish

Met de Mikrotik LHGG-60ad kit kan je direct aan de slag

De Mikrotik LHGG-60AD kit wordt voor geconfigureerd geleverd en dit is zeer gemakkelijk. Het is een kwestie van monteren, aansluiten en uitrichten. Zelf hoef je geen enkele configuratie uit te voeren. De LHGG-60AD kit bestaat namelijk uit 2 schotels en maakt een veilige met AES gecodeerde 60 GHz. draadloze verbinding. Hou wel rekening met de regio instellingen want deze moet je zelf aanpassen. Op deze manier ben je wettelijk in orde. Bij deze kit wordt het nodige materiaal bijgeleverd zoals voedingen, PoE-injectoren, montage kits en een tool om uit te richten. De Mikrotik Wireless Wire Dish wordt van stroom voorzien door middel van een PoE switch maar dit kan evengoed gebeuren door middel van een passieve PoE voeding. De spanning hiervan moet tussen 12 volt en 57 volt bedragen. 

Wat zijn de verwachte snelheden en waarmee moet je zeker rekening houden

De verwachte snelheid van de Mikrotik LHGG-60ad kit zijn om en bij de 2Gb/Sec. Dit zijn mooie snelheden doch dit zijn puur theoretische snelheden. Er is nog een punt dat ik wil aanhalen. Hoe lang het gaat duren weet niemand maar deze 60 GHz. straalverbinding wordt niet beïnvloed door het drukke Wifi-spectrum. Doch hoe meer er gebruik gaat worden gemaakt van de 60GHz. frequentie des te meer invloed deze gaan hebben op deze Point to Point verbinding. Hier komt nog eens bij dat de 60GHz. frequentie zeer rechtlijnig is waardoor deze verbinding fel kan beïnvloed worden. Deze worden beïnvloed door atmosferische storingen en de weersomstandigheden. Dit resulteert in slechtere data doorvoer en het uitvallen van de verbinding. Maar hier kom ik later op terug.

Mikrotik wireless wire dish
Mikrotik wireless wire dish
Mikrotik LHGG-60AD kit
Mikrotik wireless wire dish

Wat kan beter direct worden meegeleverd met de Mikrotik Wireless Wire Dish?

Mikrotik wireless wire dish


Omdat uitrichten een precisie werk is tot op de millimeter juist, zou het beter zijn geweest dat Mikrotik  ander montage materiaal had bijgeleverd. Dit omdat je met de meegeleverde beugel niet heel precies kan uitrichten. Doch precies uitrichten is een noodzaak. Ik vertel je dat omdat Mikrotik een afzonderlijk verkrijgbare precisie montage kit heeft voor deze LHG schotels.
Daardoor kan er preciezer worden uitgericht. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat deze niet wordt bijgeleverd want dit betekent een extra kost. Opgelet! onderschat het uitrichten van de RBLHGG-60adkit niet. Je hebt te maken met een zeer hoge frequentie.
Neem zeker de tijd om het uitrichten heel precies uit te voeren. Hiermee staat of valt je 60 GHz. verbinding. Hier kan je zien hoe je de solid mount kan monteren. Nog een tip, monteer de schotel op een stabiel geplaatste pyloon of tegelvoet. De solid mount kan je aankopen bij dectdirect.nl. 

60 GHz linken vergen een backup link

De 60 GHz. frequentie is een zeer mooie oplossing om betere datadoorvoer te verkrijgen. Doch hou rekening met onderbrekingen op de point to point link. Deze worden veroorzaakt door atmosferische storingen en het weer. Dit moet je echt in je gedachten houden. Het is dan ook aangewezen dat je een extra verbinding realiseert. Niet op dezelfde frequentie maar op de 5GHz. Op deze manier vang je de onderbrekingen op en dit komt je link ten goede. Bij deze Mikrotik RBLHGG-60ad kit heb je dit niet doch Mikrotik heeft hiermee rekening gehouden bij de Cube 60G ac. In deze CPE zit een 60 GHz. radio en antenne maar daarbovenop ook een geïntegreerde 5 GHz radio en antenne. Dit is een grote verbetering. De Wireless Wire dish heeft dit niet maar kan grotere afstanden overbruggen. Je kan door middel van bonding met active backup alsnog een redundante link gaan realiseren met een 5 GHz. SXT bijvoorbeeld. 

Bonding configuratie op twee Mikrotik routers met de optie active backup

Hier zie je alvast de configuratie van de beide routers met als optie bonding. Met bonding bundel je twee of meerdere interfaces met elkaar. Op deze manier kan je redundantie verkrijgen die voor een bedrijfszekere 60 GHz link gaat zorgen. Ik hoop je met deze blogpost je op weg te helpen geholpen.

Hier zie je een bespreking van de Mikrotik Wireless Wire Dish op video 

Deze bespreking word zeker nog verder uitgebreid omdat ik binnenkort een linktest zal uitvoeren van 1 Km met de Mikrotik Wireless wire dish samen met de Mikrotik SXT. Een linktest met de Dynadish 5GHz. staat ook gepland maar ik moet afwachten op het goede moment.

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.