Wirelessinfo.be

12 volt voeding met batterij backup

Met deze 12 volt voeding kan je bijvoorbeeld een accesspoint van stroom voorzien en bij uitval van de netstroom kan de batterij het accesspoint nog online houden voor een 4 tal uren.

Schema
Benodigheden
  • Laadweerstand van 18 ohm 25 watt (laadstroom beperking tot ongeveer 0.7 amp.)
  • 5 Amp. diode om de stroom in de juiste richting te laten vloeien, anders werkt laadstroom beperking niet.
  • Rode 5 mm led en een 1 Kohm weerstand.
  • 2x 30 mm zekering houders en 2x 3 amp zekeringen.
  • Wat krimpkous voor afwerking en isolatie voor de led.
  • Batterij 12 volt 17 ah.
  • Trekontlasting.

Hier gebruik ik munitie kasten vanuit legerstock.

Boor de gaten zoals het schema hierboven.

Plaats de zekering houders. Je ziet op de foto bovenaan dat het woord "fuse" niet recht staat, dit is niet belangrijk omdat de soldeerlippen bereikbaar moeten zijn om de componenten vast te solderen.

De soldeerlippen zijn mooi bereikbaar en er kan gemakkelijk gesoldeerd worden.

Monteer de banaanpluggen (let op deze moeten geisoleerde zijn zodanig dat er geen kortsluiting ontstaat door het raken van de metalen kast.) Soldeer de laadweerstand tussen de twee zekeringhouders, de diode verbind je tussen de + pool van de uitgang en de zekeringhouder van de batterij.

Verbind een kabel tussen de + pool uitgang en zekeringhouder van de voeding, de diode belet dat de batterij rechtstreeks stroom krijgt van de voeding. Deze zal stroom krijgen via de laadweerstand beperking. Een diode is een soort terugslagklep, die laat in één richting stroom door.

Neem een dun kabeltje en verbind deze met de twee uitgangen, dit is de aansluiting van de led verlichting. Soldeer de + polen van de batterij en voeding aan de zekeringhouder. De massa (-polen) gaan rechtstreeks naar batterij, voeding, uitgang.

Zeer belangrijk, de led heeft een + en - pool, draai deze nooit om want de led brand radicaal door. Onthoud dat het langste beentje de + pool is.

Soldeer de weerstand op de + pool van de led, neem de maat van de benodigde krimpkous en steek die over de kabel die de led zal verbinden met de + pool van de uitgang. Op de - pool mag je direct de kabel solderen die naar de -pool van de uitgang gaat, vergeet ook de krimpkous niet. Let wel op dat geen onderdeel warm heeft door te solderen want de krimpkous zal krimpen, dan krijg je deze niet meer op zijn plaats.

Steek de krimpkous tot tegen de led zodat er geen kortsluiting kan gemaakt worden.

Verwarm nu de krimpkous met een aansteker, let wel op dat je de led niet verbrand, je zal zien dat de krimpkous rond de aders zal krimpen.

Steek de led door het geboorde gat en lijm deze vast met zuur vrije siliconen.

Plaats nu de kabel met stopcontact en trekontlasting en duw deze in het daar voorziene gat.

Sluit de voeding aan van 13.5 volt 3 amp en plaats de batterij en sluit deze aan.

Dit is het resultaat, de backup voeding geeft ongeveer 13.5 volt bij het insteken van het netsnoer, bij uitvallen van de netspanning kan de batterij nog ongeveer 4 uur stroom leveren (naargelang het verbruik), tegen deze tijd is de storing waarschijnlijk al lang verholpen.

Er bestaan ook kant en klare voedingen met batterij backup van meanwell, hier een voorbeeld van de AD-55A 13.8 volt 3.5 Amp. De AD-55B is de 27.6 volt versie die 24 volt batterijen oplaad.

De aansluiting nader bekeken.

Top