logo


Vijanden van wifi radiogolven?

Wat zijn de vijanden van wifi radiogolven?

Wifi radio golven hebben een zeer hoge frequentie waardoor ze niet goed door obstakels heen kunnen. Het zijn microgolven dit omdat de frequentie zeer rechtlijnig is in tegenstelling tot de radiogolven van de radio die in de huiskamer staat. De radiogolven van de radio zijn lage frequenties en die hebben de eigenschap om bijna overal door te kunnen. Als u door een tunnel rijd met de auto is er kans dat de radio de signalen niet meer zullen ontvangen.
Als radiogolven met lange radiogolven daar al last van hebben, hebben wifi golven daar zeker last van omdat de radiogolven korter zijn.

Sommige obstakels slorpen het signaal op zodat het signaal niet tot bij de client komt. Als er een obstakel tussen het accesspoint en de client zit kan er toch enig signaal door komen dankzij het effect van buiging (breking). Het signaal buigt als het ware om de hoek van het object heen. Naarmate de frequentie hoger is, is het effect minder en komt er dus minder bij de andere antenne aan, wat kan leiden tot een instabiele of helemaal geen link. Hoge frequenties zoals de wifi frequentie hebben dit effect bijna niet, deze hoge frequenties zijn zeer rechtlijnig waardoor de radiogolven niet door of over obstakels kunnen geraken, dit zowel op de 2.4GHz. en 5 GHz. frequentie.

Voorbeeld tussen radio golf van een radio en wifi toestellen

Let op de golflengte die veel kleiner is bij hogere frequenties, hoe hoger de frequenties hoe minder doorlaatbaar.

Radio bij u thuis 102.7 MHz. 2.92 meter golflengte
Wifi toestel op 2.4 GHz. 2.437 GHz. kanaal 6 0.12 meter golflengte
Wifi toestel op 5 GHz. 5.200 GHz. kanaal 40 0.06 meter golflengte


Vijand 1

Gewelven in huis dat bestaat uit beton en ijzeren wapening vormt de kooi van faraday. In een magazijn denk aan ijzeren rekken en dergelijke meer.


wapening met betonijzer laat wifi radiogolven niet door

Vijand 2

Muren dempen de wifi radiogolven, vochtige muren dempen die nog meer.


Muren dempen de wifi radiogolven

Vijand 3

Isolatie en zeker deze met aluminium folie.


isolatie

Vijand 4

Microgolf ovens werken zoals gekent ook op de 2.4 GHz frequentie.


mikrogolf

Vijand 5

TL-lampen zijn ook een storingsbron voor de wifi radiogolven.


tl-lampen

Vijand 6

Glas in ramen en schuifdeuren dempen ook het wifi signaal en tegenwoordig zijn dat ramen met dubbele en driedubbele beglazing.


glas

Vijand 7

Groep mensen zijn ook obstakels, test dit maar eens in een lege zaal en een volle zaal mensen.


tl-lampen

Vijand 8

Veel te veel wifi bij elkaar zoals geburen, zowel in rijhuizen als bij appartementsgebouwen. Al de 2.4 GHz. wifi banden zijn zodanig verzadigd dat het beter is om over te schakelen naar de 5 GHz. frequentie maar hoelang gaat het duren vooraleer deze verzadigd is?


groep mensen

Vijand 9

Water in al zijn vormen, voor buiten access points regen, sneeuw, mist voor binnen aquariums, vochtige muren enz.


groep mensen

Vijand 10

Draadloze bewakingscamera, babyphones, draadloze brandbeveiliging enz.


groep mensen

Vijand 11

Bomen, ja bomen kunnen een belemmering vormen voor een point to point link wat wil zeggen als je een link wil maken tussen twee punten buitenshuis. Waarom zijn bomen een belemmering van de wifi signalen? Omdat ze vol met water zitten en inderdaad! Water dempt wifi signalen ook zoals mensen die merendeel uit water bestaat.


bomen dempen de wifi stralen

Oplossing voor dit probleem

Verkeerde oplossing! Ik koop een zeer sterk access point met 500 mwatt uitgangsvermogen en hang er externe antennes aan met veel antenne winst zodat mijn buren me niet kunnen storen en de wifi radiogolven overal door knallen. Wat is het gevolg van deze beredenering? Dat de buren gestoort gaan worden en ook zwaardere infrastructuur gaan kopen enz. enz. Er komt geen eind aan de strijd. Hou rekening met de de wifi wetgeving.

Goede oplossing Koop bijvoorbeeld aanvullende access points en plaats die op strategische plaatsen in uw woonst zodat je overal wifi dekking kan hebben Ikzelf ben voorstander van Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO dat je met een externe controller kan regelen en kan doen roamen al zijn die wel prijzig. Voor de mindere data debiet gebruikers kan je repeaters bijplaatsen waar nodig en zeker van eenzelfde merk van uw router.
Tegenwoordig verkopen merken zoals Ubiquiti Amplifi HD Die Mesh technologie toepassen. De routernode ziet er anders is dan de satelieten. Die mesh satelieten zijn mesh points en die kan je wat verdelen in het huis. Hoeveel er kunnen worden aangesloten op de hoofdnode Vraag ik eens na. Merk wel op dat Mesh netwerken voor huislijk gebruik in een beginstadium bevinden.

Top