Wirelessinfo.be

Afmonteren of patchen van een utp netwerkkabel

Kleurcode netwerkkabel

Je hebt 2 standaarden van netwerk aansluitingen, volgens de standaard T568A en standaard T568B. In europa is overeen gekomen dat alle fabrikanten die netwerk toestellen leveren om de standaard T568B te gebruiken. Waarom? Omdat iedere installateur dezelfde kleurcodes zou gebruiken, en dat ieder europees toestel daaraan voldoet, dit voorkomt dat als er een andere installateur langskomt die moet zoeken hoe die netwerkkabels afgemonteerd zijn. Dat er een afspraak is gemaakt is voor ieders gemak, en zo wordt voorkomen dat iedereen zijn eigen kleurcode kiest en verwarring zaait.

Dit zijn de twee standaarden T568A en T568B

Rechte netwerkkabel of straight network cable

Een rechte netwerkkabel wordt afgemonteerd met aan beide zijden de T568B kleur combinatie, de rechte kabel wordt het meest gebruikt om bijvoorbeeld uw router met een switch of pc te verbinden, en om uw thuis netwerk op te bouwen.

Gekruiste netwerkkabel of crossed network cable

Een gekruiste kabel monteer je af door aan de ene kant van de kabel volgens T568A en de andere kant van de kabel T568B standaard te gebruiken. De gekruiste kabel wordt gebruikt om een pc te verbinden met een andere pc. Let op de kleuren die verschillen op het schema. De gekruiste kabel zal stilaan verdwijnen, omdat de moderne netwerkkaarten beschikken over een detectie systeem, daardoor schakelt die automatisch naar de juiste modus.

We gaan over tot het afmonteren van de netwerkkabel

Stap 1

>

Hier zie je hoe de utp kabel 3 cm van zijn isolatie wordt ontdaan. Dit is te lang, maar eens je de aders op kleurcode hebt gebracht kun je alles mooi recht op maat afsnijden. Wees voorzichtig en zorg dat je de aders niet mee afsnijdt, anders moet je onherroepelijk herbeginnen.

Stap 2

>

Let op, de aders dienen niet ontmanteld te worden. Deze worden bij het patchen tussen acht contacten geklemd en maken vanzelf contact.

Stap 3

>

Haal de ader paren uit elkaar zoals afgebeeld.

Stap 4

>

Plaats de aders mooi naast elkaar op kleurvolgorde.

Stap 5

>

Knip de op kleur gebrachte aders recht af op een lengte van ongeveer 12 mm. Zo komt de kabel mooi tot op het einde in de rj45 stekker.

Stap 6

>

Ik gebruik daar een platte bektang voor en een kniptang, maar je kan ook de patch tang gebruiken om die van maat af te knippen.

Stap 7

>

Steek nu de kabel in de rj45 stekker, de kunst is om de kleuren niet van plaats te doen veranderen tijdens deze bewerking.

Stap 8

>

Boven zie je dat de kabel volledig in de rj45 stekker steekt tot op het einde, maar dit is niet voldoende.

Stap 9

>

De mantel van de netwerkkabel moet ook geklemd worden, dit om een goede trekontlasting te bekomen. Nu moet je juist nog de aders vastklemmen met een speciale tang.

Stap 10

>

Steek de rj45 stekker in de voorziene opening van de tang. Knijp nu de tang volledig dicht en ziezo, de stekker zit vast op de kabel.

Stap 11

>

Nu het andere uiteinde van de kabel nog patchen en ik kan gaan testen of de kabel in orde is.

Stap 12

>

Test de kabel uit met een daarvoor voorzien meet apparaat zoals hier afgebeeld. Deze kabel is getest en in orde.

Top