Wirelessinfo.be
Computer netwerken aanleggen.
Inleiding

Tegenwoordig zijn er zo veel toestellen die gebruik maken van draadloze verbindingen, dat we de netwerkkabels zeer vlug vergeten. Een netwerkkabel is nog altijd de beste en veiligste oplossing om een netwerk op te bouwen en heeft toch wat voordelen. Een netwerk dat bestaat uit netwerkkabel is veel sneller en bedrijfzekerder dan een draadloos netwerk. Het nadeel is natuurlijk dat je die netwerkkabels moet plaatsen, en liefst wat weggestopt zodat ze wat onzichtbaar zijn. Dit vraagt toch wat extra werk maar loont de moeite. Niet dat we het draadloze gedeelte van een netwerk gaan uitsluiten, het zou maar een rompslomp worden als je steeds een netwerkkabel in uw laptop moet inpluggen. Er zijn trouwens teveel toestellen die gebruik maken van een draadloze verbinding om het draadloze volledig weg te cijferen.

Soorten kwaliteiten van netwerkabels. OPGELET! Laat u niet misleiden door de goedkope netwerkkabels.

Hou rekening met de kwaliteit van netwerkkabels: goedkopere zijn kwalitatief veel minder waard en ze gebruiken aluminium of stalen aders in plaats van koperen. Meestal wordt aangeduid uit welke materie de netwerkkabel is gemaakt, op een uit aluminium vervaardigde kabel zal CCA staan, uit staal vervaardigde kabel zal CCS opstaan. Een tweede punt is de diameter van de aders, die worden aangeduid met AWG (American Wire Gauge). Een kwalitatieve netwerkkabel heeft een AWG waarde van AWG24 of AWG23, een kabel met een hogere AWG waarde is niet aangeraden. Het plaatsen van goedkope netwerkkabels kan leiden tot een zeer slechte performance van uw netwerk, uw netwerk zal moeten inboeten wat een kleinere snelheid en groter dataverlies veroorzaakt.

Let op het gedrukte opschrift op de netwerkkabels.

Enkele voorbeelden van de opschriften op de netwerkkabels.

Dit zijn dingen waar je moet op letten:

Hoe groter de AWG waarde hoe slechter de kwaliteit van de netwerkkabel: AWG 23 en 24 zijn zeer goed van kwaliteit. In dit voorbeeld een FTP netwerkkabel CAT5 met een AWG waarde van 24:

FTP netwerkkabel CAT5E met een AWG waarde van 24.

UTP netwerkkabel CAT5E met AWG waarde van 24.

UTP netwerkkabel CAT6 met een AWG waarde van 24, spijtig genoeg vermelden de fabrikanten en verkopers niet altijd de specificaties van de netwerkkabel die ze verkopen.

Snelheid

Velen zijn van mening dat de snelheid wordt bepaald door het aantal aders er worden gebruikt in een netwerkkakel, dit is totaal niet het geval. De snelheid wordt bekomen door de kwaliteit van torsing en ligging van de ader paren en de kwaliteit van de aders die worden gebruikt. Hoe strakker die zijn opgedraaid hoe beter de kabel de externe storingen onderdrukt, dus minder errors, wat resulteert tot hogere snelheid van de data doorvoer. Er zijn verschillende snelheden CAT3 is 10 Mbit, CAT5 is 100 Mbit, CAT5e is geschikt voor gigabit verkeer tot 100 Mhz.en CAT6 is geschikt voor gigabit verkeer tot 250 Mhz. CAT6 netwerkkabels hebben een grotere bandbreedte dan de CAT5e maar de gigabit snelheid worden bij allebei de netwerkkabels behaald. CAT6 netwerkkabels hebben een kern van kunststof waarin de aderparen liggen, en is een stuk stugger, deze kabel is duurder in aankoop maar met een Cat5e netwerkkabel in uw woonst of bureau heb je meer dan voldoende en plaatst bovendien veel gemakkelijker omdat ze soepelder zijn.

Voorbeeld van een zeer goede CAT6 netwerkkabel met een AWG waarde van 23

Je ziet de aders in een kunststof geleider liggen.

De kunststof geleider nader bekeken.

Afgeschermde of niet afgeschermde netwerkkabel

Je hebt de niet afgeschermde netwerkkabel (utp) wat staat voor "unchielded twisted pair" en de afgeschermde (stp) "shielded twisted pair" of (ftp) "foiled twisted pair" Ik raad aan de afgeschermde netwerkkabels te gebruiken voor plaatsen waar TL-lampen hangen of andere storingsbronnen, en als je de kabels in kabelgoten moet plaatsen waar veel elektrische kabels zitten. Het heeft geen zin om afgeschermde netwerkkabel te gebruiken als uw toestellen geen afgeschermde ethernet poorten hebben, maar denk aan de toekomst, het is niet de bedoeling dat je na een paar jaar al uw netwerkkabels moet vernieuwen omdat je toch liever een afgeschermde kabel had gewild omdat uw toestellen met afgeschermde ethernet poorten zijn uitgerust, dit zou een nutteloze kost zijn. Niet afgeschermde netwerkkabels kunnen wel gebruikt worden als er niet al teveel storingsbronnen aanwezig zijn.

Netwerkkabel met of zonder harde kern.

Je hebt dan ook nog netwerkkabels met een harde kern, de aders bestaan uit 1 koperen draad, die kan je gebruiken als je een vast netwerk aanlegt, bijvoorbeeld in kabelgoten, buizen en dergelijke meer. Een netwerkkabel met een vaste kern kan je gebruiken tot aan een rj45 stopcontact of patch pannel, als je deze voor mobiel gebruik hanteert om uw pc of laptop sporadisch op aan te sluiten kan de vaste kern na een tijd afbreken. Een netwerkkabel met een zachte kern bestaat uit aders met kleine koperdraadjes waardoor je deze eens kan verplaatsen, uittrekken enz. Deze is bedoeld om mobiel, tijdelijke aansluitingen te maken met uw laptop, pc en dergelijke meer. Er worden in de winkel patch kabels verkocht met een zachte kern, of je kan die zelf afmonteren volgens uw wensen. Op deze website kan je stap voor stap volgen wat je moet doen om zo'n kabel af te monteren, een patch pannel te gebruiken enz.

Weerbestendige netwerkkabel voor buiten

Ja inderdaad, de gewone netwerkkabel kan niet tegen weer invloeden en kan niet voor buiten worden gebruikt, daar heb je dan de UV bestendige netwerkkabel voor nodig, meestal is die zwart gekleurd.

Was deze informatie nuttig, laat iets weten wat je er van vond en zend me een mail.
Top