Wirelessinfo.be

Afmonteren of patchen van een ftp netwerkkabel

Kleurcode netwerkkabel

Je hebt 2 standaarden van netwerk aansluitingen, volgens de standaard T568A en standaard T568B. In europa is overeen gekomen dat alle fabrikanten die netwerk toestellen leveren om de standaard T568B te gebruiken. Waarom? Omdat iedere installateur dezelfde kleurcodes zou gebruiken, en dat ieder europees toestel daaraan voldoet, dit voorkomt dat als er een andere installateur langskomt die moet zoeken hoe die netwerkkabels afgemonteerd zijn. Dat er een afspraak is gemaakt is voor ieders gemak, en zo wordt voorkomen dat iedereen zijn eigen kleurcode kiest en verwarring zaait.

Dit zijn de twee standaarden T568A en T568B

Rechte netwerkkabel of straight network cable

Een rechte netwerkkabel wordt afgemonteerd met aan beide zijden de T568B kleur combinatie, de rechte kabel wordt het meest gebruikt om bijvoorbeeld uw router met een switch of pc te verbinden, en om uw thuis netwerk op te bouwen.

Gekruiste netwerkkabel of crossed network cable

Een gekruiste kabel monteer je af door aan de ene kant van de kabel volgens T568A en de andere kant van de kabel T568B standaard te gebruiken. De gekruiste kabel wordt gebruikt om een pc te verbinden met een andere pc. Let op de kleuren die verschillen op het schema. De gekruiste kabel zal stilaan verdwijnen, omdat de moderne netwerkkaarten beschikken over een detectie systeem, daardoor schakelt die automatisch naar de juiste modus.

Afmonteren of patchen van een ftp netwerkkabel

Stap 1

Hier zie je hoe de ftp kabel 3 cm van zijn isolatie wordt ontdaan. Dit is te lang, maar eens je de aders op kleurcode hebt gebracht kun je alles mooi recht op maat afsnijden. Wees voorzichtig en zorg dat je de aders of de folie niet mee afsnijdt, anders moet je onherroepelijk herbeginnen.

Stap 2

Let op, de aders dienen niet ontmanteld te worden. Deze worden bij het patchen tussen acht contacten geklemd en maken vanzelf contact.

Stap 3

De folie gaan we voorzichtig openvouwen en omplooien, let daarbij op dat deze niet afscheurd.

Stap 4

Plooi deze zodanig dat deze mooi op de mantel van de ftp kabel komt te liggen.

Stap 5

Breng de aders op kleurcode zoals je op afbeeldingen bovenaan kunt zien, knip deze af op ongeveer 12 mm lengte, zo komt de kabel mooi tot op het einde te zitten van de rj45 stekker en ben je zeker dat alle acht de aders mooi contact zullen geven.

Stap 6

Schuif nu voorzichtig de kabel in de rj45 stekker, zie toe dat de folie mee in de rj45 stekker wordt geduwd. De mantel van de kabel moet ook mee geklemd worden om een goede trekontlasting te bekomen. Dat extra adertje dat je ziet doet ook dienst als schild, dat zie je later.

Stap 7

Als de aders mooi tot op het einde zitten en de folie zit in de rj45 stekker krimp je de stekker aan de kabel.

Stap 8

Knip de folie tot een halve cm af, de ader knip je nog niet af

Stap 9

Met een schroevendraaier duw je voorzichtig de folie in de rj45 stekker.

Stap 10

Duw de ader ook in de rj45 stekker zodat er voldoende contact wordt verkregen.

Stap 11

Zo, de shielded kabel zit op een correcte wijze op de rj45 stekker gemonteerd, nu rest de andere kant van de kabel nog

Stap 12

De kabeltester toont aan dat alles in orde is. Alle lampjes branden en de aders zitten mooi op hun plaats, zo ook de folie die als bescherming dient voor elektrische interferentie en zo.

Top