logo


Mikrotik routerboard en Tandem UPS-MT-12 monitor

Mikrotik routerboard en Tandem UPS-MT-12 monitor

Sommige mikrotik routerboarden hebben geen spanning monitor ingebouwd, je kan dan een tandem ups-mt-12 aankopen en installeren.

De tandem UPS-MT-12

Afbeelding

RouterOs laat het toe om te kijken naar de parameters verzonden door de ups module naar het routerboard. Dit gebeurd via de serial port, maar om dit mogelijk te maken moet je een paar aanpassingen maken, omdat er op de seriële poort maar 1 functie kan draaien.

Afbeelding

Plug de module in de seriële poort van het routerboard, het gele draadje moet op de + van de 12 volt voeding worden aangesloten.

Afbeelding

Om al andere functies te blokkeren die willen gebruik maken van de seriële poort moet je deze eerst uitschakelen. Klik daarvor op "system" vervolgens op "console".

Afbeelding

Dubbelklik op "serial0".

Afbeelding

Klik op "disable" vervolgens op "apply" en "ok", sluit alle vensters.

Afbeelding

Nu moet je nog iets veranderen bij de instellingen van het routerboard, om te voorkomen dat deze ook data verkeer gaat zenden naar de seriële poort van het routerboard. Klik daarvoor op "system" vervolgens op "routerboard".

Afbeelding

Klik op "settings".

Afbeelding

Bij "enter setup on" zie je staan "any key", verander deze naar "delete key", klik op "apply" vervolgens op "ok". Sluit het venster.

Afbeelding

Vervolgens klik je op "system" daarna op "ups".

Afbeelding

Bij "name" geef je ups1 in, klik op "apply" vervolgens op "ok".

Afbeelding

Zo, de ups module is herkend en is geïnstalleerd.

Afbeelding

Opgelet er staat zeer veel spanning op het routerboard !!! sorry ik kon het niet laten. Als je tussen de regels leest zie je hier dat 12 volt de nominale batterij voltage is.

Resultaat

Afbeelding

Als je nu naar de terminal gaat en je volgt deze commando's op "system" "ups" "monitor" en je vervolgens achter "numbers: 0 typt kan je de situatie uitlezen.

Top