logo


Mikrotik netinstall

Mikrotik netinstall

Netinstall is een programma om het routeros besturingsysteem terug te installeren na een crash van het routerboard. Ik illustreer stap voor stap wat u moet doen.

Verbind het routerboard met een pc of laptop

Verbind het routerboard met een pc of laptop door een netwerkkabel. Gebruik daarvoor ether1 van het routerboard. Geef de netwerkkaart van uw pf of laptop waar het routerboard mee verbonden is een vast ip-adress. Hier in het voorbeeld 192.168.1.10 Vul ook het subnetmasker in zoals hierboven aangetoond. Opgelet!!! als u een pc hebt met windows 7 moet je de firewall tijdelijk even uitschakelen.

blokkering opheffen

In windows xp krijg je een melding van de firewall. Klik op "blokkering opheffen".

Open netinstall

Open netinstall, klik op "netbooting".

Gebruik een IP-adres in dezelfde IP-range

Bij "client IP address" geef je een IP-adres in. Gebruik een IP-adres in dezelfde IP-range dat je uw netwerkkaart op uw pc hebt gegeven. Klik op "ok".

Afbeelding

Koppel het routerboard los van de stroom. Hou de reset knop ingedrukt terwijl je het routerboard van stroom voorziet. De user led begint te knipperen. Laat nog niet los maar hou de reset knop ingedrukt totdat de led stopt met knipperen. Laat dan de reset knop los. De netinstall modus zal opstarten. Een 10 tal seconden later komt er een icoontje tevoorschijn zoals hierboven ziet (met een rode stip aangeduid). Indien je uw oude configuratie wilt behouden vink "keep old configuration" aan.

Afbeelding

Blader naar de benodigde RouterOs versie die u hebt gedownload.

Afbeelding

Selecteer de .npk file die je wilt gaan uploaden en klik op "install.

Afbeelding

De netinstall procedure begint met het partitioneren en formatteren van de harddrive van het routerboard.

Afbeelding

De RouterOs wordt naar de schijf gekopieerd.

Afbeelding

De volledige procedure is uitgevoerd.

Afbeelding

Je krijgt een boodschap te zien dat de netinstall succesvol is beëindigd. Klik op "reboot" om het routerboard terug op te starten.

Top