logo


Mikrotik wireless interface instellen volgens de Belgische wetgeving

Mikrotik wireless interface instellen volgens de Belgische wetgeving

Opgelet! Om de wettelijke norm van 1 watt Erp bij 5 GHz. of 100 milliwatt bij 2.4 GHz. niet te overschrijden, volstaat het niet om bij de Mikrotik routerboarden uw land te selecteren bij "country". Maar moet je nog de antenne winst invullen. Dan pas kan de RouterOS de juiste berekening maken, ook al heeft het routerboard een vaste antenne zoals de SXT of Omnitik. Er moet ook rekening gehouden worden met DFS.

Om een beter inzicht te krijgen bij het reglementair instellen van een Mikrotik draadloos toestel toon ik de draadloze configuratie van een Mikrotik SXT G-5HPnD-HG r2 volgens de Belgische wetgeving. Hier kan je de theorie lezen maar de practijk is een andere zaak die waarschijnlijk duidelijker overkomt.

De WLAN instellingen configureren

Klik op wireless

Om de juiste instellingen te maken klik in het hoofdvenster op "wireless".

Dubbelklik op WLAN1

Dubbelklik op "wlan1".

klik op adveced mode

Klik onderaan rechts op "advanced mode".

selecteer bij country uw land

Bij "country" selecteer uw land, hier selecteer ik "belgium".

conform

Bij "antenna gain" vul de antenne winst in. De Mikrotik SXT heeft een antenne winst van 17 dB dus vul 17 in.

Waarom moet je de antenne winst met de hand invoeren? Omdat Mikrotik toestellen heeft waar je een losse antenne kunt op bevestigen. De Mikrotik toestellen weten dan niet welke antenne winst er behaald word. De software zal deze antennewinst waarde niet geprogrammeerd hebben gehad. Dus moeten we dit met de hand doen.

Opgelet! DFS (Dynamic frequency select) is een systeem dat radars detecteert. Bij detectie van een radar op dezelfde frequentie gaat de Mikrotik device automatsch naar een vrije frequentie overschakelen om de radar niet te storen. DFS op de 5 GHz. frequentie is in Belgie verplicht om onder andere de weer en defentie radars niet te storen, hou er rekening mee dat de 5 GHz. frequentie ook een gedeelde frequentie is. En de toestellen zoals radars hebben daarop voorang.

radar

Wie DFS niet respecteert overtreed de wet, op deze weerradar beelden zien we een grote storing de B.I.P.T. zal deze storing zeker opsporen want de stoorder, niet of wel bewust van zijn kwaad zal zijn infrastructuur moeten aanpassen of het wordt opkrassen!

Klik op DFS

Om DFS in te stellen klik op "DFS mode". Selecteer "radar detect".

klik op radar detect

Klik op "ok" alles staat nu ingesteld conform de wettelijke normen.

conform

De Mikrotik Groove heeft geen vaste antenne, geef daar ook de antenne winst in van de antenne die je wil gebruiken.

RouterOs kan niet overweg met decimale waarden. Als voorbeeld: Een omnitik heeft een antenne winst van 7.5 dB. Deze antenne winst moet je dan afronden naar 8 dB vul dan bij "gain" 8 in.

Respecteer de wettelijke normen

Respecteer de wettelijke normen, we moeten nu eenmaal deze frequentie delen met zeer belangrijke instanties en die zijn er voor onze veiligheid Met een weerradar die goed zijn werk kan doen kunnen wij bijvoorbeeld een naderende zware regenbui of sneeuwbui zien aankomen. Ook al lijkt dit niet leuk, pas toe wat de wettelijke normen zijn.

Top