logo


Stella doradus 5 GHz gaas antenne monteren

Stella doradus 5 GHz gaas antenne monteren

stella doradus logo


Eigenschappen

Deze gaas antenne is wat verouderd doch zeer geschikt voor point to point wifi links op de 5GHz frequentie, de smalle stralingshoek maakt deze antenne geschikt voor lange afstand linken. Door het gaas is deze antenne bijna onzichtbaar op grote hoogte. Ik bespreek hier het 23 dBi model maar er zijn er verkrijgbaar tot 28 dBi met een reflector tot 76 cm. Deze gaas antenne van Stella Doradus ondersteund 1x1 Mimo wat tegenwoordig al verouderd is. Een Mikrotik Groove of Ubiquiti Bullet is de geschikte zender-ontvanger om op aan te sluiten.

  • Bandwidth: 5,4 GHz tot 5,7 GHz
  • VSWR: 1.5:1
  • Gain: 23 dBi
  • Polarisation: vertical - horizontal
  • Elevation HPBW: 7.5 deg

azimuth pattern

Azimuth pattern

elevation pattern

Elevation pattern

Montage

montage stella doradus gaas antenne

Dit zijn de onderdelen van de gaas antenne, de feed, de klemmen, het gaas.

De feed is de zender-ontvanger van de antenne die moet heel juist worden gemonteerd omdat deze werkt met een brandpunt zoals een schotel antenne. Dit is in fijte een parabool antenne.

Hier zie je een voorbeeld van een verkeerde montage, de bouten kunnen wel vastgezet worden maar de feed staat niet in het midden van het gaas wat zeer veel signaal verlies geeft, het brandpunt wordt niet bereikt. Het gaas doet dienst als reflector,

De montage is hier goed uitgevoerd, de feed staat mooi in het midden van het gaas gemonteerd en zal naar behoren werken, let wel op polarisatie van de antenne, bij de montage hier staat de gaas antenne horizontaal gepolariseerd. Als bijvoorbeeld bij een link de ene antenne vertikaal en de andere horizontaal gepolariseerd staat zal dat leiden tot een groot signaal verlies van ongeveer 20 DB wat zal leiden tot geen link mogelijkheden. Voor horizontale polarisatie draai de feed 90 graden en monteer deze vast.

Horizontale polarisatie

De gaas antenne horizontaal gepolariseerd, om deze verticaal te polariseren volstaat het de klemmen 45 gradente draaien in de juiste richting.

Verticale polarisatie

De gaas antenne vertikaal gepolariseerd.

Voorbeeld

Dit is een voorbeeld van een 5 GHz gaas antenne opstelling tijdens linktesten.

Top