logo


Basis configuratie DD-WRT op een linksys wrt54GL

Als accesspoint
Inloggen op dd-wrt
Stap 1

Het standaard IP-adres voor in te loggen op de webinterface is 192.168.1.1, log in username= root password = admin. De eerste keer dat je inlogd wordt er direct gevraagd om uw gebruikersnaam en paswoord te veranderen.

Stap 2

Vul uw gebruikersnaam en tweemaal het paswoord in en klik op "change password".

Stap 3

Indien je nu klikt op een van de knoppen bovenaan, zal je het nieuwe paswoord moeten ingeven.

Stap 4

Bij "wan setup" kun je kiezen tussen automatsch een IP-adres verkrijgen of een vast IP-adres ingeven. Als je kiest voor automatisch een IP-adres verkrijgen selecteer dan "automatic configuration-DHCP". STP (spanning tree protocol) laat je op disable staan.

Stap 5

Kies je voor een vast IP-adres selecteer je "static IP".

Stap 6

Vul een IP-adres in, let wel op, geef de wan interface een IP-adres in dezelfde IP-range van de modem van uw internet provider. Gateway = het IP-adres van de modem van uw internet provider. Vul minstens 2 dns servers in.

Stap 7

Optional settings kun je invullen maar hoeft niet, ik vul hier enkel de router name in. Indien je dit wenst kun je hostname invullen en domain name, deze is dan ook zichtbaar aan de Wan kant (uw internet provider) en deze informatie wordt ook meegegeven door de DHCP-server.

Stap 8

Ga verder naar "network setup" en vul de door u gewenst IP-adres in, let wel op dat je niet in dezelfde IP-range zit van uw internet provider, indien dit wel het geval zou zijn ontstaat er een IP-conflict en de instellingen zullen nooit correct werken. Local dns laat je gewoon open, moet je niets invullen.

Stap 9

Indien je de DHCP-server wilt gebruiken vink je "enable" aan, indien je een andere DHCP-server wil gebruiken kies je voor "disable" DD-Wrt zal automatisch de IP-range instellen, jij moet nog juist het start IP-adres ingeven en de maximum DHCP gebruikers. De lease time kun je gewoon standaard laten staan. Indien je "DNSMasq for DHCP aangevinkt laat staan, kun je geheugen uitsparen.

Stap 10

Voor de "time settings" in te geven laat die standaard staan zoals hier en vul bij server "be.pool.ntp.org" in.

Stap 11

Om de instellingen van kracht te doen worden klik je op "save", vervolgens op "apply settings"

Stap 12

Zo, dd-wrt zal zo nodig herstarten en al de ingestelde services opstarten.

Wireless settings instellen
Stap 13

Na het heropstarten ga je naar "wireless" klik vervolgens op "basic settings".

Stap 14

Als je het toestel als accesspoint wil gebruiken selecteer je bij "wireless mode" AP.

Stap 15

Kies het kanaal die het minst of niet wordt gebruikt, kies niet voor kanaal 14 want in Belgie worden maar 13 kanalen gebruikt.

Stap 16

Klik op "save" en daarna op "apply settings".

Beveilig uw draadloos netwerk
Stap 17

Beveilig uw accesspoint, klik daarvoor op "wireless" vervolgens op "wireless security".

Stap 18

Kies voor de tot nu to de beste beveiliging "wpa2 personal".

Stap 19

Selecteer vervolgens "AES" of "TKIP".

Stap 20

Vul nu een paswoord in van minimaal 8 en maximaal 63 karakters, vink het vakje "unmask" in om het ingegeven paswoord te zien, gebruik hoofdletters, kleine letters, tekens, en getallen. Vink het vakje "unmask terug uit en klik op "save" en daarna op "apply settings" in. Zo uw accesspoint is nu beveiligd en operationeel.

Advanced settings
Stap 21

Bij "advanced settings" kun je nog veel instellingen veranderen maar ik raad dit niet aan, tenzei je goed weet waarmee je bezig bent. Indien je het accesspoint voor publiek gebruikt vindt ik het veilig om "client isolation" in te schakelen zodat de ingelogde cliënts elkaar niet kunnen zien. Als je conform de wetgeving wil werken moet je rekening houden met de maximaal uitgestraalde vermogen, en dit is hier in België 100 mwatt eirp, dit is niet het getal die je mag instellen maar je moet rekening houden met uw antenne winst. 100 mwatt eirp wil dus niet zeggen dat uw accesspoint 100mwatt mag uitzenden maar dat het effectief vermogen dat de antenne uitstraalt 100 mwatt mag bedragen.

Top